Groningen met kinderen? Er is altijd iets te doen! 7 kindvriendelijke tips in en om Groningen | Kleine Reizigers

Nederland

Groningen met kinderen? Er is altijd iets te doen! 7 kindvriendelijke tips in en om Groningen!

Groningen met kinderen? Niet de eerste vakantiebestemming waar je aan denkt. De stad is misschien aantrekkelijk, het Zeehondencentrum in Pieterburen mogelijk ook bekend. Maar dan? Wat is er daar in het ‘hoge noorden’ nou echt te beleven? Is Groningen met kinderen wel leuk? Absoluut! En er zijn oprecht veel kindvriendelijke activiteiten in de provincie Groningen te doen! Iets wat denk ik vaak nog onderbelicht blijft. Dus nieuwsgierig hoe jij een top vakantie of uitje naar Groningen met jouw kinderen kan hebben? Dan delen wij graag 7 super leuke kindvriendelijke activiteiten en tips in en om Groningen met jou! Zien wij jouw gezin hier snel?

Leuk met kinderen in Groningen tip 1= Doezoo | Leens

Een unieke kindvriendelijke belevenis in Groningen vind je in het dorp Leens. Bij Doezoo kunnen jij, je partner en jullie kinderen op iedere mogelijke manier kennismaken met allerlei kriebelbeestjes. Hier kan je dieren, waaronder onder andere insecten, vogels en reptielen niet alleen bekijken maar vaak ook voelen en vasthouden. Wil je ze graag ook te eten geven? Dat kan allemaal tijdens de rondleiding. Echt een unieke belevenis dus voor jong en oud, want veel van dit soort dingen mogen in andere parken niet. Het brengt jullie dus echt heel dichtbij de natuur en niet voor niets dat de ANWB DoeZoo Leens uiteraard ook als één van de leukste uitjes van Groningen bestempeld. Onze kinderen hebben er in ieder geval hard genoten! Het is kleinschalig, dus ook overzichtelijk en er is genoeg te doen en te beleven om jullie je urenlang te vermaken. 

Kriebelbeestjes die alle zintuigen prikkelen

Hebben jullie de dieren vervolgens gezien? Dan is er uiteraard nog meer te doen. Wat dacht je van de natuurtuin, uilenpad of de DoeZolder! Tijdens de vakanties organiseren ze bovendien veel activiteiten zoals bijvoorbeeld het maken van een kaars van bijenwas. Ook aan eten en drinken kun je bij de Doezoo komen. En natuurlijk geheel in stijl is het soms ook mogelijk om daar insecten te proeven. Dus wie durft? Ben je daar niet van, dan behoren een pannenkoek of frietjes ook tot de mogelijkheden. 

Prijzen en meer

Voor de openingstijden en dergelijk kun je natuurlijk hun website bezoeken. Voor een dagje Doezoo betaal je per persoon ouder dan 3 jaar € 8,50. De entreeprijs is inclusief een rondleiding en een knutselactiviteit voor de kinderen. 

Tekst gaat verder onder de foto

Groningen met Kind | Ga naar DoeZoo in Leens | Kleine Reizigers

Leuk met kinderen in Groningen tip 2 = Zeehondencentrum | Pieterburen

Oké, beetje cliché misschien om in dit lijstje op te nemen, maar het niet benoemen van het Zeehondencentrum in Pieterburen, zou ook niet correct zijn. Wat veel mensen echter niet weten is dat ze inmiddels veel meer te zien en te doen is dan alleen de opvang van deze prachtige dieren. Zo hebben ze sinds het voorjaar van 2018 een waddenspeelplaats, waar je zoon of dochter lekker kan ravotten en zo in het klein kan kennis maken met de Waddenzee. Dus laat ze lekker banjeren door de klei en spelen op de eilandjes, want je hoeft je geen zorgen te maken dat je ze weer vies in auto mee terug moet nemen. Er zijn namelijk genoeg plaatsen om dit speelplezier weer van je af te wassen. En wil jijzelf ondertussen even bijkomen? Op het terras en binnen bij de horeca van de waddenspeelplaats kan je heerlijk koffie drinken met wat lekkers erbij. Win win dus!

MEer dan alleen zeehonden kijken!

Onder de noemer van Seals, Sea & Science kan je buiten het bekijken van de zeehonden om en ravotten in de waddenspeelplaats ook parasieten onder de loep nemen, een tentoonstelling zien over met wat de gevolgen zijn van al het plastic in de zee en kan je leren hoe jullie zelf de zee schoon kunnen houden. Al met al een leerzaam en leuk dagje uit voor het hele gezin!

Prijzen en meer

Ter info, per volwassene betaal je € 9,50 per ticket, per kind tussen de 4 en 12 jaar € 6,- en kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis. Meer weten over wat er allemaal te beleven valt, tickets kopen met korting of informatie over de mogelijkheid tot het vrijlaten van zeehonden (want ja met zo’n unieke tocht kan je ook mee!), check dan vooral hun website.

Tekst gaat verder onder de foto

Groningen met kinderen | Zeehondencentrum Pieterburen | Kleine Reizigers

Leuk met kinderen in Groningen tip 3 =Adventurepark Waddenfun | Wehe den Hoorn

Op nog geen 20 minuten rijden vanaf Groningen zit het grootste indoorklimpark van Nederland! Met 45 bruggen en 300 meter aan ziplines (binnen en buiten) biedt het voor jong en oud een leuk en actief uitje. En ben je nou bang voor hoogtes? Geen zorgen. Je kan de avonturen op verschillende hoogtes beleven, waarbij het eerste niveau op 2 meter hoogte zit, de tweede op 4,5 meter hoogte en voor de echte waaghalzen zit er nog een niveau op 8 meter hoogte!

Veilige binnen en buiten pret!

Tevens bevindt een gedeelte van de ziplines zich buiten. Deze ruim 200 meter aan buitenpret laten je ondertussen genieten van het prachtige uitgestrekte Groninger landschap. Bang om te vallen hoef je ook zeker niet te zijn. Iedereen wordt met een zekeringssysteem vastgemaakt aan het parcour en voordat je begint krijgt jullie hele gezin uitleg van één van de instructeurs. Je begint dus veilig aan deze uitdagende activiteit.

Prijzen en meer

Je kan dit leuke park al doen vanaf 4 jaar en ook opa’s en oma’s die wel van hoogtes en avontuur houden kunnen uiteraard mee doen. Voor 2 uur klimplezier betaal je per volwassene € 20,00 (incl. consumptie), per kind tussen de 3 en 15 jaar € 18,00 (incl. consumptie). Ben je nou echt niet zo van het klimmen en dergelijke en blijf je liever met beide benen op de grond? Dat kan uiteraard ook. Als kijker betaal je alleen wel € 7,50, maar ook dan krijg je een consumptie en zelfs appeltaart met slagroom of een muffin! Wil jij nog meer informatie over hun arrangementen, de mogelijkheden tot eten en/of de openingstijden? Breng dan een bezoekje aan hun website.

Tekst gaat verder onder de foto

Groningen met Kinderen | Adventurepark Waddenfun | Kleine Reizigers

Meer vakantie inspiratie nodig?

Bekijk dan eens onze andere bestemmingen | LEES MEER 

 

Leuk met kinderen in Groningen tip 4 = Openluchtmuseum Het Hoogeland | Warffum

Het plattelandsleven ging er vroeger heel anders aan toe dan tegenwoordig. Houden jij en je gezin wel van een cultureel uitje en wil je je kinderen op een leuke manier wat bijbrengen over het leven van vroeger? Dan is dit openluchtmuseum in Warffum een absolute aanrader. In meer dan 20 gebouwen en het terrein er buiten om ga je terug in de tijd naar het Noord Groningen van de 19e en begin 20e eeuw.

Ontdek het plattelandsleven

Onder de gebouwen bevinden zich onder andere een school, een TBC-huisje, een schipperswoning, slager, molen en meer. Het museum toont zowel binnen als buiten een levend wierderdorp. Vraag je je nu af waarom dit ook voor kinderen leuk is? Een geheim van het museum is de speurtocht. Ook als je geen kind meer bent, is het leuk om deze speurtocht te doen. Je kijkt toch net met andere ogen en leert zo veel meer dan alleen wat er op de bordjes staat. Vraag dus ook vooral hierom bij de receptie.

Zien, doen en ervaren

Tevens kunnen je kids met schortjes en kielen aan op de foto in het klaslokaal, de mat ouderwets uitkloppen of even uitrusten in een echte bedstee. Zijn ze nog niet moe en kunnen ze nog wel wat energie kwijt? Laat ze dan ouderwetse spelletjes spelen op het schoolplein door het gebruik van stelten, springtouwen, stokpaardjes, hinkelblok of hoepels. En hebben jullie tussendoor dorst en zin in wat lekkers? Breng dan ook vooral een bezoekje aan het museumcafé.

Prijzen en meer

De kosten van dit uitje zijn per volwassene € 8,-, kinderen tussen de 0 en 5 jaar zijn gratis en kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar betalen slechts € 3,50 per persoon. De speurtocht kost € 0,50 extra, maar dit is het echt meer dan waard. Nieuwsgierig naar de openingstijden of wil je de route weten? Dit en meer informatie vind je op hun website.

Tekst gaat verder onder de foto

Groningen met Kinderen | Openluchtmuseum Warffum | Kleine Reizigers

Leuk met kinderen in Groningen tip 4 = natuurspeeltuin De Onlanderij | Eelderwolde

Een speeltuin is leuk, maar een natuurspeeltuin is nog veel leuker! Neem dan ook zeker wat handdoeken mee of ze jouw kinderen terugreis in hun ondergoed op de achterbank van de auto, want vies worden ze hier zeker. In Eelderwolde zit namelijk bij natuurgebied De Onlanderij een fantastische natuurspeeltuin. In het hoge gras valt ervan alles te beleven. Van een bramentunnel en springen over stapstenen tot aan het klimmen en zitten op een hoge bank. Daarbij kan je in het omliggende natuurgebied Limousin koeien (roodbruine koeien) spotten. Plezier voor jong en oud dus!

Spelen met zand terwijl papa en mama koffie dringen

Een win win situatie vind ik toch altijd als de kinderen lekker kunnen spelen en wij toezicht kunnen houden met een goed kop koffie. Hier kan dat zeker! Onder de grote fruitbomen kan je heerlijk zitten, terwijl jouw kinderen voor je zitten te spelen met zand en water. Hebben jullie zin in een ijsje, gebak, pannenkoeken, lekker sandwich of een hamburger? Ook dan kan hier. Je kan je bij de Onlanderij dus uren vermaken!

Prijzen en meer

Voor de natuurspeeltuin hoef je niet te betalen. Ben jij benieuwd wat je betaald voor een lekker drankje of hapje? Kijk dan op de website van de Onlanderij. Ook voor een goede routebeschrijving, raden we je aan om naar hun website te gaan.

Tekst gaat verder onder de foto

Groningen met kinderen | Natuurspeeltuin de Onlanderij | Kleine Reizigers

Leuk met kinderen in Groningen tip 5 = Familiepark Nienoord | Leek

Voor kinderen die echt van de speeltuin houden. Dat is familiepark Nienoord. Van een keuzeglijbaan tot aan rondrijden in tractors. Van vele speeltoestellen tot aan een grote natuurspeeltuin. Hier hebben ze het allemaal. En met het muntje wat je krijgt bij je entree kan je mee op een ritje met de mini trein!

Modelspoorbaan en zwemmen bij het zwemkasteel

Wil je even bijkomen van al het spelen en ontdekken in het park? Dan kan je ook hier uiteraard wat drinken en eten. Het kleine terras en restaurant bieden voor jong en oud wat wils. Breng daarbij gelijk even een bezoekje aan de grote modelspoorbaan binnen. Je kan daar ook zelf op knopjes drukken die de kerkklokken laten luiden of de kermis in beweging zetten. En wil je liever nog even afkoelen? Ga dan naar het naastgelegen zwemkasteel. De glijbaan daar was in ieder geval onze kinderen hun favoriet!

Prijzen en meer

Voor het familiepark inclusief een treinrit betalen mensen boven de 2 jaar van maandag tot en met vrijdag € 8,95. In het weekend ligt diezelfde prijs iets hoger, namelijk € 9,50. Kinderen onder de 2 jaar zijn gratis. Wil je nog een keer extra in de trein? Dan betaal je € 0,75 per treinrit. De entree voor het zwemkasteel is € 5,50 voor mensen boven de 2 jaar. Wil je meer over familiepark Nienoord weten? Bezoek dan hun website.

Tekst gaat verder onder de foto

Groningen met kinderen | Familiepark Nienoord | Kleine Reizigers

Leuk met kinderen in Groningen tip 6 = Speelbos & Theefabriek | Houwerzijl

Misschien had je ergens anders al de tip van de theefabriek in Houwerzijl voorbij zien komen? Een paradijs voor de theeliefhebber is het zeker en het museum is oprecht leuk voor jong en oud. Met theatrale decors wordt het complete verhaal over thee vertelt en geeft jou en je kinderen dus een heleboel te ontdekken. Niet alleen door te zien, maar ook door bijvoorbeeld te ruiken en te voelen. Bijna alles mag er! En heb je na het zien van al die thee trekt gekregen? Dan kan je in de bijbehorende theeschenkerij genieten van allerlei lekkers. Wat dacht je van chocolade pecan pie of echte Groningse poffert?

Uitrazen en spelen in het speelbos

Een verborgen pareltje achter de theefabriek is toch echt wel het speelbos. Met een grote zandplaats inclusief waterpomp, kabelbaan, hoge glijbaan, stap boomstammen door het water en meer, is het echt een hele belevenis. Zoals de naam het ook al zegt, ligt het dus echt bij het bos en is alles ook gemaakt met behulp van natuurlijke elementen. Mocht het nou een beetje nat weer zijn? Ook daaraan is gedacht. In het bijbehorende overdekte hutje in de vorm van een grote ui kan je heerlijk schuilen (en als je echt handig bent, misschien wel een vuurtje maken in de vuurplaats die midden in het hutje zit).

Prijzen en meer

De speelbos is gratis. Wanneer je je auto op de parkeerplaats naast de theefabriek zet, zie je het bord van het speelbos al. Voor het adres kan je dan ook het adres van de theefabriek aanhouden. De entree voor het theemuseum zijn voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar € 2,50, voor kinderen onder de 4 is het gratis en mensen ouder dan 12 jaar betalen € 3,50. Voor meer informatie over de theefabriek en het speelbos kan je een bezoek brengen aan de website van de theefabriek.

Tekst gaat verder onder de foto

Groningen met kinderen | Speelbos en theefabriek Houwerzijl | Kleine Reizigers

Leuk met kinderen in Groningen tip 7 = Kinderboekhandel De kleine kapitein | Groningen

Wij zijn dol op boeken. De bibliotheek in het naastgelegen dorp is dan ook een wekelijks uitje. Een echt vakantie uitje is voor ons dan ook een bezoek brengen aan de kinderboekhandel De Kleine Kapitein in de Stoeldraaierstraat in Groningen. Het is één van de oudste kinderboekhandels van Nederland en ik kwam er als kind al. De magie van daar een boek uitzoeken brengen ook graag onze kinderen bij. Naast een complete kinderboek collectie van wel meer dan duizend boeken, vind je er ook leuke spellen voor kinderen, knuffels en ander (vaak duurzaam) speelgoed. We zagen er de laatste keer in ieder geval weer veel te veel, wat we allemaal hebben genoteerd voor een volgende keer. Want tja, we konden niet alles meenemen.. Pluspunt daarbij is dat ze achterin de winkel een leuke brio treinset hebben staan, waar de kinderen ook ondertussen even kunnen spelen. Wil jij hier een bezoek aan brengen? Ga dan naar de Stoeldraaierstraat 42. Vanaf de vismarkt zit hij aan de linkerkant, bijna gelijk aan het begin en voor de notenboer nog. Eerst meer weten? Breng dan een bezoek aan hun website.

Tekst gaat verder onder de foto

Groningen met Kinderen | Kinderboekhandel de Kleine Kapitein | Kleine Reizigers

Ook met kinderen kan je dus prima naar het Noorden van Groningen reizen. Rust en ruimte vinden jullie hier absoluut maar ook genoeg unieke belevenissen. Ben jij al wel eens in deze prachtige provincie op vakantie geweest? En zo ja, wat zijn jouw tips om te doen met kinderen?

 

Kleine Reizigers Webshop | De winkel voor reislustige ouders

4 must do's in Groningen met kids | Kleine Reizigers

Hi! Ik ben Martine, partner van een ondernemer, moeder van een zoon (2017) en dochter (2018) en doordeweeks werkzaam als marketeer. Mijn hele leven heb ik al veel prachtige plekken op deze wereld gezien en ook met ons gezin blijft nieuwe plekken ontdekken en avonturen beleven een belangrijk aspect voor ons. Naast werk en school doen we dan ook ons best om het meeste uit vakanties en weekenden te halen en delen we graag met jou over onze ervaringen.

Laat je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.