Kleine Reizigers | Camper route Noorwegen Mooi, kindvriendelijk en afwisselend

Noorwegen

Camper route Noorwegen | Mooi, kindvriendelijk en afwisselend – 2 tot 3 weken door Noorwegen

Het plannen van een route, waar dan ook heen, vind ik echt onderdeel van de voorpret. Niets is toch leuker dan alvast kijken wat voor moois je straks allemaal kan gaan ontdekken? Om jou nu dezelfde voorpret te geven, hebben wij onze camper route van Noorwegen op papier gezet. Onze camper route door Noorwegen is voor ongeveer 2 tot 3 weken reizen. En bevat al onze tips voor wat te doen onderweg, overnachtingsplekken en meer. Nieuwsgierig naar onze route met camper door Noorwegen? Lees dan gauw verder en onderaan deze pagina vind je ook onze Google My Maps kaart met de route. 

ps. Op dit moment 9 maart 2023 is dit nog een artikel in ontwikkeling. Maar omdat het best wat werk is om deze route uit te schrijven, plaats ik hem al online voordat hij af is. Juist om jou alvast te inspireren en te helpen bij jouw reis naar Noorwegen. Dus kom ook zeker af en toe terug, want we blijven dit artikel aanvullen totdat hij onze hele route bevat. 

Høysand | Wildkamperen met speeltuintjes en strand

Na een hele lange dag rijden, want we wilden zo graag naar Noorwegen, kwamen we hier in het pikkedonker aan. Niet heel ideaal, want we hadden geen idee hoe we stonden of dat het inderdaad was, wat we hadden gezien in de Park4Night app, maar de volgende ochtend was onze eerste reactie ‘whouh’. Het is een erg leuke plek met fantastisch uitzicht! Het stuk is er wel aflopend naar beneden dus stel blokken meenemen is een aanrader. Er zijn twee kleine speeltuintjes bij de plek, een aantal picknickbanken, een strand en een klein cafétje die overdag open is. Wanneer je langs het water loopt over het voetpad kom je uit in het dorp, waar je vlakbij de plaatselijke camping een ijssalon vindt. 

We hebben hier dan ook 2 nachten gestaan, zodat we na de lange rit even bij konden komen en we onze vakantie zo heerlijk konden starten. De plek is ook gewoon fantastisch, dus absoluut geen straf om er 2 nachten te staan. 

Let op! Navigatie kan je mogelijk eerst via een wat vreemde weg erheen sturen. Onder de doorgaande weg door en over een bospad is je gevoel. Met onze grote camper hebben wij dat met rustig rijden ook kunnen doen. Maar wees gewaarschuwd en let goed op! Hoe dan ook, het is absoluut de moeite waard. 

Adres: Sandviksbakken 7, 1747 Skjeberg, Noorwegen 

Onze route gaat verder onder de foto’s

Hønefoss | Wildkamperen aan het strand

Na 2 nachten in Høysand vertrokken we vol goede moed verder. Oslo hebben we overgeslagen, omdat wij doorgaans geen stadsmensen zijn en geen bezienswaardigheden hadden die we daar graag wilden zien. In de Park4Night app hadden we deze plek al gevonden en na een hele mooi rit kwamen we hier dan ook vol goede hoop aan. En het is echt een prachtige plek bij het strand! Wel een populaire plek, dus ga er maar van uit dat je er niet alleen staat maar het is zeker de moeite waard. Bovenaan kan je overnachten, met een afloop kan je naar het strand en aanwezig is ook een strandtentje. Wij waren er toen het ontzettend warm weer was, waardoor we heerlijk van het water hebben kunnen genieten. En welk kind wordt daar nou niet blij van? 

Adres: 175 Røsholmstranda, 3519 Hønefoss, Noorwegen

Onze route gaat verder onder de foto’s

Zien & doen | Hadeland Glassverk in Jevnaker

Leuke bezienswaardigheid in de omgeving! Wij kwam hier uit omdat we op zoek waren naar een bakkerij voor nieuw brood en wij die hier vonden. Win win dus, want met de mogelijkheid tot rijden van pony’s, speeltuinen, meerdere leuke winkeltjes en de mogelijkheid om een glasfabriek te bekijken is dit een hele goede aanrader. 

Adres: Glassverkvegen 9, 3520 Jevnaker, Noorwegen

Onze route gaat verder onder de foto’s

Rjupa | Wildkamperen met een geweldig uitzicht over Jotunheimen National Park

We blijven aanraders uitdelen, want dit is er één waar we absoluut fan van waren. Wel met een kanttekening, maar dat komt zo. Jotunheimen National Park was volgens Noorse Mythologie ooit de plek waar reusachtige trollen woonden. Je vindt er watervallen, meren, gletsjers, rivieren, valleien en een aantal van de hoogste bergen van Noord-Europa. Een trekpleister dus ook, waardoor je er niet alleen bent. Maar het is er zo weids, dat je er nooit echt druk gevoel gaat ervaren. 

In de apps om wildkamperen plekken te vinden staan er dan ook genoeg plekken om in het park te overnachten. We waren echter al wat verwend met de vorige plekken, dus we wilden wel graag weer wat unieks. De eerste plekken waren het dan ook niet helemaal. Totdat we dit verharde uitzichtpunt tegenkwamen met een waanzinnig uitzicht en naast een mooie waterval. Enig nadeel, je staat er super schuin. 

Wij zagen dat voor een nacht door de vingers, want we lagen toch met onze voeten naar beneden. En aangezien het al wat later op de dag was en bijna donker werd, wilden we niet meer verder zoeken. Dus snel eruit gegaan en eerst de omgeving verkennen. Wat het echt wel waard was! 

De nacht was wel onrustig en dat was zacht uitgedrukt. Het waaide die nacht ontzettend hard dus uiteindelijk lagen we met zijn vieren in één bed. Een plek die je bij blijft, zullen we maar zeggen. 

Adres: 61.343136, 8.812729 (coordinaten); Rjupa, 2953, Beitøstolen, Noorwegen

Meer Noorwegen tips? Lees dan hier onze 5 beste tips voor wildkamperen in Noorwegen met kinderen!

Onze route gaat verder onder de foto’s

Zien & Doen | Wandelen en picknicken bij Hulderstigen

Jotunheim National Park is vanalles te zien en van te genieten. Het landschap is geweldig, dus daar komen jullie geen tekort aan. Een leuke plek om dat verder te ontdekken en een goede plek om te picknicken is bij Hulderstigen. Vanaf de parkeerplaats kan je een korte wandeling van 6,7 kilometer maken. Een gemakkelijke wandeling, die met kinderen ook goed te doen is. 

Wij wilden graag door naar Lom, dus wij hebben niet de hele wandeling gedaan. Maar over de brug lopen en een klein stukje het pad af, is al betoverend. De picknickplaats geeft een fantastisch uitzicht en als jullie geluk hebben, kunnen jullie hier zelfs rendieren zien. Die zijn wij hier niet tegengekomen, maar wel een kudde schapen en dat vonden we ook reuze gezellig. 

Adres: Unnamed Road, 2683, 2683 Tessanden, Noorwegen 

Onze route gaat verder onder de foto’s

Zien & Doen | Lom stavkyrkje en centrum bezoeken

Na Jotunheim National Park is de kans groot dat je via Lom komt. Lom is zeker even de moeite waard om te stoppen. Midden in het centrum ligt de prachtige staafkerk van Lom en is dan ook erg populair om te bezoeken. Langs de rivier zitten wat kleine restaurantjes en een aantal winkeltjes, maar erg veel bedrijvigheid is er verder niet. Mocht je daar echter rond het middaguur zijn, dan is het zeker de moeite waard als een leuke lunchstop. 

Adres: Bergomsvegen 1, 2686 Fossbergom, Noorwegen

Onze route gaat verder onder de foto

Geiranger | Kindvriendelijke camping aan de fjord 

De dag dat we uit Jotunheim National Park kwamen en in Lom waren geweest hadden we de smaak qua rijden goed te pakken. Plus onze nieuwsgierigheid naar Geiranger, deed ons besluiten om die dag door te rijden naar die bewuste plek. De rit ernaartoe is al een feest, via talloze haarspeldbochten met een geweldig uitzicht op Geiranger, rijd je langzaamaan naar de plaats zelf toe. Geiranger ligt aan één van de meest bekende fjorden van Noorwegen; de Geirangerfjord. Een fjord dat door UNESCO zelfs beschermd is. En met reden, want het is prachtig! 

Voordeel is dat deze plek ook meerdere campings heeft. Wat voor ons na een week op pad met kinderen wel goed uitkwam, want wasmachines. Wildkamperen in die regio is ook mogelijk maar de plekken zijn wat beperkt en laten we eerlijk zijn, als je toch daar bent wil je het liefst ook met het mooiste uitzicht op het fjord staan, toch? 

Dat klonk ons in ieder geval wel als muziek in de oren. Maar door de hele rit, waren wij niet de enigen met dat idee en dus zat de camping aan de fjord al grotendeels vol. Een plek aan het water was dan ook niet mogelijk maar achteraan nog wel. Juist omdat we graag nog Geiranger in wilden, graag uit eten wilden en dus die wasmachine aan wilden hebben, hebben we één nacht eerst geboekt. We dachten nog, als het hier heel leuk is, dan boeken we gewoon nog een nacht. Maar je voelt hem vast aankomen, dat is er dus niet van gekomen. 

Maar het was niet helemaal onze plek

Geirangerfjord is prachtig en heb je kinderen in de leeftijd dat ze mee kunnen en willen op een boottocht om de fjord te verkennen, dan is 2 nachten echt aan te raden. Maar met onze jonge kinderen zagen we dat niet zeggen en het blijkt dat Noorwegen niet hele grote centra heeft op toeristische plekken. Ik denk dat de winkels op twee handen te tellen waren en ook het aantal restaurantjes. Absoluut niet erg, want het is hartstikke gezellig, maar als je geen tour gaat doen dan wil je best na één nacht ook wel weer verder. Hoe dan ook een prima plek, mooie omgeving en we hebben heerlijk gegeten bij een lokaal restaurant aan het water. 

De camping is daarbij prima. Goede wasmachines en drogers, een speeltuintje op de camping en heel dichtbij het centrum. Ideaal dus met kinderen! Let er alleen wel op, heeft het geregend? Dan kan de grond van de camping nogal modderig zijn. 

Adres: Fv63 4, 6216 Geiranger, Noorwegen

Onze route gaat verder onder de foto’s

Jølster Panorama | Nieuwe camping, fantastisch uitzicht en vele extra’s

Geiranger viel ons dus om eerlijk te zijn een beetje tegen, we hadden er gewoon wat meer van verwacht. Mooi is het zeker, maar voor ons geen reden om er langer te blijven. Na een zoektocht op de apps, vonden we vervolgens 149 kilometer verder een plek die ons weer fantastisch leek. Jølster Panorama. En van de campings waar we deze vakantie gestaan hebben, is dit absoluut de nummer 1. 

Jølster Panorama is een vrij nieuwe camping aan het water. Ruime plekken, gedeeltelijk geasfalteerd. Moderne gebouwen met de voorzieningen, waaronder een familiedouche. Helaas wel maar één wasmachine en droger, dus het is soms even wachten. Maar waar deze camping echt het verschil mee maakt, is dat je er verse broodjes en sap kan bestellen die de eigenaar ‘s ochtends bij je camper komt brengen en ze er regelmatig activiteiten organiseren. De dag dat wij vertrokken werd er bijvoorbeeld een barbeque georganiseerd op het dakterras van het faciliteitengebouw. En geloof mij, met dat uitzicht en die aardige eigenaren, hebben wij echt even zitten twijfelen of we niet nog een nachtje zouden blijven. Maar het avontuur lonkte.. 

Nog een bijkomende tip, het nabijgelegen dorpje is niet heel groot maar heeft wel een kerstwinkel. En als je net als ons daarop gek bent, dan vind je dat natuurlijk fantastisch. En vanaf de camping loop je gemakkelijk verschillende wandelroutes of kan je mee met een georganiseerde gletsjertocht. Leuk als je wat oudere kinderen hebt!

Adres: 6843 Skei i Jølster, Noorwegen

Onze route gaat verder onder de foto’s

Zien & Doen | Skelter rijden, spelen en oude Noorse straatjes in Lærdalsøyri

Met een beetje moeite namen we dus afscheid van Jølster Panorama, maar we keken ook ontzettend uit naar de rest van de tocht. Op de planning: Lærdalsøyri. Voordat we daar konden komen, hadden we eerst een ferry tocht. Een ware belevenis natuurlijk ook, want op de boot door de fjorden is al een vakantie herinnering op zich zelf. Daarbij gaat het bij de ferry’s zo geautomatiseerd en vloeiend, dat het appeltje eitje is. De rekening krijg je zelfs achteraf thuisgestuurd doordat ze je kenteken op de foto zetten. 

In ieder geval; Lærdalsøyri. Heb je jonge kinderen, dan is de eerste stop die je daar graag wil maken de plaatselijke speeltuin. Grote klim constructies, glijbanen en een heus skelter park. Het was voor ons in ieder geval een ideale plek om te lunchen en tegen elkaar te racen op de skelters. Succes gegarandeerd! En wil je er graag wat langer blijven, dat kan ook. Naast de speeltuin zit een grote camping. Wij voelden daar minder voor, want we wilden graag weer wildkamperen. Daar hieronder meer over…

Lærdalsøyri is daarbij om nog een andere reden echt een aanrader om te stoppen. Het dorpje dateert uit de middeleeuwen en de oude houten huizen en gebouwen geven het een sfeervol beeld. Tegenwoordig zitten in de gebouwen van Gamle Lærdalsøyri verschillende interieur en antiekzaken en vele cafeetjes. Heerlijke stop plek dus en de bakkerij achteraan heeft goede koffie en heerlijke broodjes! 

Adres: Gamle Lærdalsøyri 6887 Lærdalsøyri Noorwegen

Onze route gaat verder onder de foto’s

Zien & Doen | Aurlandsvegen rijden met avontuurlijke korte wandelroutes naar de mooiste watervallen

Na Lærdalsøyri besloten we nog door te rijden en de Aurlandsvegen op te gaan. Via de Park4Night app hadden we al gezien dat daar meer dan genoeg keuze mogelijkheden zijn voor een geweldige wildkampeerplek. Vereisten dit keer, een wildkampeerplek waarbij we op ontdekking konden in de natuur en de ruimte hadden om buiten te spelen. En of we geslaagd zijn.

De toeristische route Aurlandsfjellet, ook wel Aurlandsvegen genoemd, is één van de mooiste wegen van Noorwegen. De weg is ongeveer 48 kilometer lang en brengt je langs de mooiste plekken qua Noorse natuur. Het enige waar je rekening mee moet houden op die weg en helemaal het laatste stuk, is een ontelbare hoeveelheid haarspelbochten en de smalheid van de weg. Neem dus vooral je tijd voor deze route. En geloof ons, dat is ook wat je wil, omdat het echt genieten is.

En houdt dus ook goed je ogen open onderweg! Bij ons stond halverwege de weg omhoog een auto aan de kant geparkeerd, van onze reizen naar Canada weten we dat er dan wel wat te zien valt. Dus hup, camper aan de kant en op avontuur. Absoluut de moeite waard, want zo kwamen wij uit bij een fantastische waterval waar we onderstaand familieportret hebben kunnen maken. Nu na een speurtocht op Google ben ik erachter dat het de Vardahaugselvi Waterfall was en uiteraard hebben we deze ook aan onze kaart onderaan toegevoegd.

Daarbij is de wandelroute naar de waterval goed te doen met kinderen en een avontuur op zichzelf. Over bruggetje, smalle waterstroompjes en door een bos heen kom je uiteindelijk bij deze waterval. Het is geen lange wandelroute. Volgens Google is het een wandeltocht van 30 meter en wat je binnen een minuut zou kunnen lopen. Maar met al het avontuur onderweg doe je er echt wel wat langer over. Totaal het waard!

Flotane Waterfall | Wildkamperen op de Aurlandsvegen met uitzicht op een waterval

Na dit leuke kindvriendelijke avontuur vervolgenden we onze weg over de Aurlandsvegen. Genoeg nog te zien onderweg en wanneer je boven bent, stop dan ook vooral om even van het uitzicht te genieten. Aan hand van de Park4Night app scanden we vervolgens de plekjes af totdat we dat plekje vonden waar we echt enthousiast van werden. En dat werd deze bij de Flotane Waterfall. De plek is aardig ruim, waardoor we er niet alleen stonden maar met een ander camperbusje, maar totaal niet erg. Want heel eerlijk, helemaal alleen en verlaten staan is niet wat iedereen fijn vindt. Wij vonden het in ieder geval wel fijn om die avond met nog een ander stel te staan.

De plek heeft dus alles wat je nodig hebt voor een heerlijk avontuur. Met een kleine wandeling en een paar keer slootje springen ben je bij de waterval zelf. Daarbij geeft het meer ervoor alle mogelijkheid tot steentjes ketsen op het water. En het totale uitzicht geeft dus een heel sfeervol plaatje voor tijdens het buiten eten. Let wel op, want je zit wat hoger, dus een warme trui kan wat sneller nodig zijn. Maar ook dan is het zeker nog de moeite waard!

Zien & Doen | Vervolg Aurlandsvegen voor een prachtig uitzicht met scherp bochten naar het mooie Flåm

De volgende ochtend vervolgden we de prachtige Aurlandsvegen. Het laatste stuk geeft je ontzettend mooie vergezichten over de Aurlandsfjord, maar let op, de weg is smal en heeft veel haarspeldbochten. Je zal dus mogelijk vaak even aan de kant moeten proberen te komen en stil staan. Maar dat is met het uitzicht absoluut geen straf. Wil je er halverwege nog even uit? Stop dan bij het uitkijkplatform Stegastein. Het kan er wel heel druk zijn, vandaar ook dat wij er niet gestopt zijn, maar als ik de foto’s mag geloven en op basis van wat wij hebben gezien, is het wel de moeite waard.

Nadat je de Aurlansvegen achter je laat rij je met een prachtig mooi uitzicht richting Flåm. En voor wie de foto’s van Flåm heeft gezien weet dat het een mooi aangezicht is.

Zien & Doen | Net als op de foto’s, trein historie en spelen in de speeltuin met prachtig uitzicht in Flåm

Flåm is natuurlijk één van de toeristische hotspots in dit gebied en dat merk je. Uiteraard is het er druk! Maar gelukkig houden ze daar rekening mee en zijn er genoeg parkeermogelijkheden. Maar denk je nu een hele dag te kunnen slenteren door de leuke steegjes van Flåm dan kom je bedrogen uit. Ook hier houdt het met een paar toeristische winkeltjes wel op. Uiteraard kun je er voor kiezen om de Flåmsbana te nemen, de prachtige trein, maar wij zagen daar vanaf omdat we het met onze jonge kinderen niet helemaal zagen zitten om ‘stil’ te zitten in de trein. Wil je echter wel de treinervaring hebben? Dan is de Flåm Railway museum wel een leuke aanrader. Het museum is klein opgezet, heeft gratis toegang en geeft jullie gezin een leuke blik in de historie van de treinbaan en Flåm.

Daarbij, achter het plaatselijke hotel zit nog een fijne speeltuin. Niet heel groot, maar het heeft een mooi uitzicht op de fjord en dus voor iedereen wat wils. In eerste instantie hadden wij in gedachten om een nacht in Flåm te blijven, maar aangezien het daar wel relatief druk was en we het ook vrij snel gezien hadden, trokken we de stoute schoenen aan om even verderop te zoeken naar een wildkampeerplek.

Undredal | Wildkamperen naast een rustige weg en wilde rivier

Aangezien we niet heel veel verder wilden rijden omdat Gudvangen voor de volgende dag op de planning stond, weken we uit naar de Undredalsvegen om een wildkampeerplek voor de nacht te vinden. Via de Park4Night app zagen we gelukkig dat daar meerdere mogelijkheden waren voor een fijne wildkampeerplek. Bij één van de openingen in de vangrail en op de smalle grasstrook naast de weg was er dan ook een mooie plek vrij voor ons die nacht. De weg ernaast is dus afgeschermd door de vangrail, dus dat gaf een veilig idee. Het enige wat even opletten is, is dat er aan de andere kant van de grasstrook wel een ‘afgrond’ zit, waaraan de snelle rivier grenst. Het uitzicht is daardoor wel mooi, maar met jonge kinderen wel even opletten geblazen.

En omdat we daar rustig stonden en ook de ruimte hadden was het een uitgelezen moment om het meegebracht Kubb spel te spelen. Een echt familiespel, want wie vindt het nou niet leuk om eens lekker met iets te mogen gooien? Precies! En aangezien het uit Scandinavië komt, mag het eigenlijk niet ontbreken wanneer je die kant op gaat! 😉 Wij hadden door het vele moois wat we gezien hebben, dit spel, de mooie plek en het super warme weer (27 graden!) in ieder geval een fantastische dag.

Zien & Doen | Cultuur & Historie bij Viking Valley in Gudvangen

Noorwegen en vikingen, dat zijn toch wel zaken die bij elkaar horen in mijn beleving. Toen we onze plannen maakten voor Noorwegen, stond een activiteit die hiermee verband hield dan ook bovenaan. En wat een prachtige plek op onze route was dit! Het veld van de goden, oftewel Gudvangen, ligt aan het toegangswater naar de prachtige Næøryfjord, dat zelfs UNESCO-werelderfgoed is. Het uitzicht is het in ieder geval meer dan waard om hier te stoppen. Naast het water zit een groot tankstation en daarnaast zit het zeer leuke Viking Valley. The Viking Valley is een klein viking dorp waar je het leven van vikingen echt kan ervaren. Dus niet alleen maar horen (want ook hier kan je deelnemen aan een tour als je wil) maar ook echt mee doen. Wat dacht je van bijltjes gooien? Viking spelletjes spelen? Trommel slaan? Er is van alles!

Wij hebben in ieder geval genoten van alles wat er te zien was. Het trommelen was vooral een groot succes en er wordt ook echt wel de tijd voor je genomen om zaken uit te leggen. We kregen uitgebreide uitleg over hoe je een bijl het beste kan gooien en hoe de kinderen het meeste geluid uit de trommel konden krijgen. De dame van het trommelen vertelde daarbij ook nog meer over de achtergrond van het viking dorp en dat gaf het nog een extra dimensie.

Bij Gudvangen heb je ook zeker de mogelijkheid om te overnachten, maar aangezien wij begin van de middag uit het viking dorp kwamen en het qua weer die dag niet mee zat, besloten we nog verder te rijden.

Steinsdalsfossen | Overnachten met uitzicht op een waterval waar je onderdoor kan lopen

Steinsdalsfossen, een bucketlist item voor deze reis. Want wie wil er nou niet onder een waterval doorlopen? Ik ging er vanuit dat het een dikke hit zou worden, alleen dat we er wat eerder zouden zijn dan gedacht, had ik niet verzonnen. Steinsdalsfossen had ik eigenlijk pas een dag later op de planning en ik was in de veronderstelling dat we na Gudvangen ergens halverwege naar Steinsdalsfossen echt nog wel een mooie wildkampeerplek zouden tegenkomen. Niets was minder waar, of beter gezegd. We waren inmiddels gewoon verwend. Want we wilden natuurlijk wel mooi staan… en de mooie plekjes waren of afgesloten door bewoners en dus niet meer beschikbaar of het was gewoon niet zo mooi.

Uiteindelijk belanden we dus tegen het einde van de dag al bij de Steinsdalsfossen. En dat vonden we niet erg! Bij het plaatselijke winkeltje haalden we niet alleen leuks, maar ook lekkere taart en informatie. Want ook al ‘mag’ overnachten op de plaatselijke parkeerterrein waarschijnlijk niet (beetje onduidelijk), het werd in ieder geval gedoogd. Mooi parkeerterrein waar je waarschijnlijk dan ook niet alleen staat. Wij hadden helemaal mazzel want we konden de camper nog zo kwijt, dat we prachtig uitzicht op de waterval zelf hadden. Dus al met al, eind goed al goed.

Zien & Doen | Achter een waterval lopen bij de Steinsdalsfossen

Enthousiast waren we dus al van ons uitzicht. Maar waarom nou je nou juist als gezin naar deze waterval wil of zelfs voor om wil rijden? Omdat je er achterlangs kan lopen. En wie vind dat nou niet leuk? Ultieme activiteit dus om te doen met kinderen. En ook nog gratis, vinden papa en mama ook nog extra leuk. 😉

Vanaf de winkeltjes loop je met een korte, ietwat stijle, klim naar boven. Het pad is goed begaanbaar, ook als je dus met een kinderwagen bent. Dichtbij de waterval zelf zitten een aantal traptreden, maar wanneer je met zijn tweeën bent, is dat natuurlijk ook geen probleem. We raden je aan om de leukste foto’s te maken onder de overhangende rots van de waterval. Maar let wel op, we kunnen niet garanderen dat jullie droog blijven. Nadat je onder de waterval door bent gelopen, kan je nog een stukje verder doorlopen naar een uitkijkplatform. Vanaf daar heb je niet alleen mooi zicht op de waterval maar kijk je ook uit over de rest van het landschap en ook dat is de moeite waard.

Speeltuin Tussenstop | Park Gravin aan de prachtige weg langs de Hardangerfjord

Vanaf de Steinsdalsfossen was de volgende plek waar we heen wilden de Vøringsfossen. En om daar te komen mochten we eerst de prachtige Hardangervegen rijden die langs de randen van de Hardangerfjord gaat. Zeker de moeite waard met een fantastisch uitzicht. Daarbij was de verrassing groot toen we van een afstandje een mooi park met speeltuin aan de rand van het fjord spotten; precies rond lunchtijd. Dus snel de afslag zoeken en daar heen. Park Gravin in Gravin is dan ook een ideale tussenstop plaats. Je hebt er in ieder geval een fantastisch uitzicht en even een kleine, maar leuke speeltuin waar de kinderen zich prima kunnen vermaken. En heb je een bal mee? Dan heb je hier meer dan genoeg ruimte om er even mee te spelen.

Zien & Doen | Vøringsfossen | Met loopbruggen over diepe watervallen

Ravijnen, watervallen en geen hoogtevrees? Dan is dit echt wat voor jou. De Vøringsvossen zullen diepe indruk maken. Diep zijn ze ook, want op deze plek stort het water over een lengte van 182 meter naar beneden, waarvan 145 meter een vrije val. Het unieke aan deze waterval is toch wel de manier hoe je de Vøringsfossen kan bewonderen. Door middel van een wandeling over de grote stalen brug over de kloof heb je een fantastisch uitzicht over de waterval en de vallei. Uniek uitzicht is het zeker!

Ook met kinderen is de wandeling naar de brug goed te doen, vanaf de parkeerplaats loop je met een kleine wandeling naar het hotel en vanaf daar kan je gemakkelijk op het pad naar de brug. Let wel op dat het hier en daar wat steiler naar beneden gaat en je met regen dus niet net als ons op slippers daar naar beneden gaat. Want dan moet je even wat beter opletten.. Onze kinderen vonden het in ieder geval heel indrukwekkend en ook wel wat spannend, maar een avontuur is het wel en dus mocht het de pret niet drukken. 

Camping in Geilo | Niet de mooiste plek om te kamperen, wel makkelijk

Niet onze favoriet, de route erheen was al niet ons ding. Vlak en net een maanlandschap, je moet er maar van houden zeg maar. En ook al wilden we graag wildkamperen, de plekken onderweg waren nogal lastig om te staan. Schuin, hobbelig en dus niet makkelijk recht te zetten. Tel daar de hoeveelheid wind weer bij op en we reden graag verder naar iets beters. Uiteindelijk was dit het compromis, want einde middag, hongerig en ach een camping met wasmachine is ook wel ideaal voor een keer.

Geilo heeft twee campings, de enige reden dat we voor deze zijn gegaan is om het riviertje waar je naast kon staan. Verwacht verder niet te veel van de camping, de speelplaats lijkt op de website beter dan toen wij er waren en wanneer je de ruimte gewend bent na nachten wildkamperen, dan sta je hier wel heel dicht op je buren. De wasmachine is daarentegen prima, wel maar één dus wees op tijd. En heb je geluk dan kan je gebruik maken van de hottub. Die was bij ons dicht, maar die staat wel op het mooiste plekje van de camping. Ach, we noemden dit maar noodzakelijk kwaad…

Adres: Lienvegen 139, 3580 Geilo, Noorwegen; klik hier voor hun website

Change of plans | Waarom we besloten een weg twee keer te rijden

Even een soort bridge, want dit verdient wel even wat uitleg. In eerste instantie was ons idee dat we vanaf Geilo naar onderen zouden afzakken. Niet in sneltreinvaart maar rustig. Maar naar deze rit en het landschap dat we nu zagen begonnen we te twijfelen of dat wel de juiste weg was voor ons om te doen. Want eerlijk? De omgeving waren we niet van onder de indruk. We waren gaan houden van de ruige kust, de grote rotsen, de watervallen, de diepe dalen en mooie meren.

En zo ver als we via Google Maps in konden schatten zouden we vanaf Geilo naar onderen niets van dit alles meer zien. En als er nou heel veel te doen was onderweg wat ons aan zou spreken? Of als er nou hele mooie wildkampeer plekken te vinden waren via Park4Night aan die kant? Dan hadden we het gedaan. Maar we waren niet overtuigd. Dus ook al hadden we de rit van de dag ervoor niet veel aan gevonden en was het ‘maanlandschap’ niet iets waar van we stonden te springen om weer te zien, we zouden het nog een keer gaan rijden. Want dat was de snelste en makkelijkste weg om weer aan die kant van Noorwegen te komen, die ons waarschijnlijk meer aan zou spreken. Dus zo gezegd, zo gedaan. De volgende dag reden we weer terug over de Haugastølvegen.

De tip die jij hier uit kan halen? Lees je goed in online, bekijk goed de reviews, foto’s en dergelijke op de kampeerplek apps en check ook vooral Google street view. Op deze manier kan je al snel inschatten welke route goed bij jullie gaat passen.

Odda, te toeristisch en niet voor ons

De terugreis via Haugastølvegen was mooier dan de heenreis. Misschien had het ook met de zon te maken. Onderweg besloten we dat onze bestemming voor die dag rondom Odda zou zijn. De verhalen leken goed. Maar zoals dat dan gaat, we waren niet de enigen. Wat ons bovendien op viel is dan in deze regio van Noorwegen de bewoners minder enthousiast zijn over wildkampeerders. Vele ‘mooie’ plekken zijn afgesloten door bewoners, met rotsblokken, kettingen of bordjes. Plus dat vele wildkampeerplekken richting Odda langs de doorgaande weg liggen en met kinderen is dat niet ideaal. Je kan dan in ieder geval niet rustig zitten terwijl ze buitenspelen.

Odda zelf is daarbij ontzettend populair, ook doordat het vlakbij het begin van de Trolltunga ligt. De parkeerplaats in de haven van Odda staat dan ook vol met campers om te overnachten en ook de campings in die plaats waren op onze aankomstdag bommetje vol. De drukte in de stad en op de weg deden ons dan ook snel besluiten om verder door te rijden op zoek naar wat beters. Wil jij wel graag naar Odda of bijvoorbeeld naar de Trolltunga vanuit Odda? Dan raden we je aan om van te voren de camping te reserveren. Op die manier weet je zeker dat je verzekerd bent van een mooie plek!

Låtefossen | Wildkamperen met uitzicht op de tweeling-waterval

Het vinden van een geschikte wildkampeerplek langs deze route was wat lastiger. Daarbij was het al ruim na etenstijd, wat natuurlijk de situatie voor niemand beter maakte. Van groot belang dus om zo snel mogelijk een geschikte plek te vinden.

We kwamen uit bij een niet voor de hand liggende locatie, Låtefossen. Deze tweeling-waterval is ook een populaire trekpleister in de regio en zeker de moeite waard om voor te stoppen. Ook omdat de brug ervoor een uniek plaatje oplevert. De parkeerplekken erbij liggen direct aan de hoofdweg en zijn niet heel veel. Dus vanaf vroeg in de middag daar staan te kamperen is niet mogelijk, maar zo laat op de dag wanneer het verkeer rustiger wordt is die mogelijkheid er dus wel. Ben jij dus laat op de dag hier in de buurt en zoek je nog een plek om te overnachten? Dan kan je altijd kijken of er een plekje vrij is. Maar let dus op, want er zijn niet veel parkeerplekken.

Tegenvaller met wildkamperen in Noorwegen

Heel eerlijk, na een paar dagen van ‘moeizaam’ een fijne kampeerplek vinden in combinatie met hangry middagen, was de wildkampeer jubelstemming wel een beetje gebeurd. Ook achteraf zeggen we nog dat deze kant van Noorwegen op het gebied van wildkamperen lastig is. Je merkt dat inwoners vaak niet blij zijn met de komst van wildkampeerders en dus ook de ‘mooie’ plekken daarvoor afschermen. Rotsblokken die de ingang versperren, karren die het terrein ‘vol’ zetten, kettingen die gespannen worden of ronduit vele borden met ‘no camping’. Je komt het aan deze kant van Noorwegen veel tegen.

En daar baalden we wel van, want zo heb je op heel veel mooie plekken geen kans. Raadzaam is dus absoluut om welke wildkampeer plek je ook bezoekt, er netjes mee om te gaan. Misschien zelfs nog beter achter te laten dan dat je het aantrof (vuilnis opruimen bijvoorbeeld). Want zo houden we de wildkampeer mogelijkheden in stand en kunnen ook vele reizigers na ons van al het moois genieten.

Sand | Een absoluut hoogtepunt als wildkampeerplek in Noorwegen met kinderen

Na deze inzinking met betrekking tot wildkampeerplekken, was het hoognodig om iets bijzonders te vinden. Gelukkig kwam ook deze keer Park4Night weer met een ultiem schot in de roos. Op nog geen 100 kilometer van Låtofossen ligt het mooie plaatsje Sand. Het dorp ligt aan de Sandsfjord in het historische district Ryfylke en heeft echt een top plek om te overnachten.

Op het puntje van de kade zijn namelijk 6 plaatsen beschikbaar om te overnachten. Je staat er op verharde ondergrond aan het water met een fantastisch uitzicht op de Sandsfjord en het plaatsje Sand. Naast de plaatsen zit een kleine speeltuin en afgeschermde baai waarbij je bij warm weer dus heerlijk kan zwemmen. Aan de andere kant bevindt zich een erg leuk museum die je meer leert over de omgeving en boven een aparte kinderruimte heeft. Erg leuk en absoluut wel een aanrader! Het plaatsje zelf is sfeervol met een paar winkeltjes en kleine restaurantjes.

Het komt echter niet gratis voorbij, voor 100 NOK (april 2024 is dat € 8,61) voor 24 uur kan je er wel staan. En dat is het zeker waard. In mijn herinnering kan je er maximaal 48 uur staan en daar hebben we dan ook zeker gebruik van gemaakt. Betalen doe je gemakkelijk via de EasyPark App. Even een dag rust op deze fantastische plek! Maar let op, je bent niet de enige die weet dat deze plek fantastisch is. Het is een zeer populaire plek. Wij waren er gelukkig op tijd, want om 14.00 uur in de middag waren alle plekken al bezet.

Adres: Nordenden 334230 Sand, Noorwegen; klik hier voor de Park4Night locatie

Zien & Doen | Ryfylkemuseet | Kindvriendelijk museum

Naast de ontzettend leuke overnachtingsplek ernaast, is het extra leuk dat het naastgelegen museum echt kindvriendelijk is. De tentoonstelling beneden laat veel voorwerpen van het vroege Noorse leven zien, misschien iets minder interessant voor de kleinsten. Maar dat maakt de zolder dubbel en dwars goed. De hele zolder is apart ingericht voor kinderen, inclusief kleine doorgangen, aparte kinderfilm en verkleedkleren. Groot succes waardoor wij echt langer in het museum waren dan vooraf gedacht!

Adres: Nordenden 14, 4230 Sand, Noorwegen. Klik hier voor hun website.

Zien & Doen | Øvre Holmegate | Oude kleurrijke werfhuizen in Stavanger

Na 2 heerlijke nachten in Sand, trokken we door. Dit keer voor een stadsbezoek. En doorgaans zijn wij niet van de grote steden, maar Stavanger verraste ons positief. Een overzichtelijk centrum, sfeervolle gebouwen en leuke winkels. Een ijsje eten in het centrum is een dikke aanrader en deze straat mag je niet missen. De kleuren van de gebouwen maken je gelijk vrolijk. En wil je een drankje doen, dan is dat de straat waar je moet zijn. 

Adres: Øvre Holmegate, 4006 Stavanger, Noorwegen

Speeltuin Stavanger | Geoparken | Een avontuurlijke en net iets andere speeltuin

Wil je in Stavanger nog naar een unieke speeltuin? Dan ben je bij Geoparken echt op je plek. Wij zijn er zelf helaas niet geweest, want de middag in Stavanger vloog zo voorbij, maar van wat we er van hebben gezien is dit echt een aanrader. Geoparken is een speeltuin opgebouwd met componenten uit de olie-industrie en ontworpen om te lijken op een voetafdruk van de Troll-reservoirformatie in de Noordzee.

Adres: Stavanger Sentrum, 4006 Stavanger, Noorwegen

Møllebukta parkering | Wildkamperen bij Sverd i fjell 

Monumentaal wildkamperen noemen we dit maar. Want hoe leuk is het als je met uitzicht op een bekend monument kan overnachten? Dat kan dus hier. Op een grote parkeerplaats nabij Sverd i Fjell, het monument aan de fjord van 3 grote zwaarden. Het monument omvat drie grote zwaarden in een rots ter herdenking van de Slag om Hafrsfjord in 872, toen Harald I Noorwegen tot één koninkrijk wist te formeren. Het grootste zwaard vertegenwoordigt de zegevierende koning, terwijl de andere twee de niet zo gelukkige tegenstanders moeten symboliseren. Een waar viking verhaal!

Het is dus een grote nette parkeerplaats, waar je dus hoogstwaarschijnlijk ook niet alleen staat. Maar er is ruimte genoeg zodat je gemakkelijk kan staan. De wandeling naar het monument is echt maar een klein stukje, dus een dikke aanrader. 

Adres: Kiellandsstien 30, 4045 Hafrsfjord, Noorwegen

Speeltuin | Møllebukta trainingspark

Een iets andere speeltuin, maar voor jong en oud alsnog leuk. Dit trainingspark naast de Møllebukta Parkering. Het is als het ware een buiten sportpark. Maar met een beetje fantasie en kracht vermaken kinderen zich er kostelijk. Onze kinderen hadden er in ieder geval het dikste lol met slingeren aan de rekken en balanceren op andere mogelijkheden. Voordeel vooral dat het dus naast de Møllebukta parkeren en het Sverd i Fjell momument is, waardoor dit natuurlijk een ideale plek is. Cultuur, spelen en fantastisch uitzicht op één plek bij elkaar. Wat wil je nog meer?

Zien & Doen | Noorse truien scoor je hier: Gjestal Store & Tavern

Soms kom je onderweg wat tegen, wat je niet verwacht,. maar wel leuk is om even je benen te strekken en ook nog verrassend is. Dit is in ieder geval zo’n plek. In theorie een breiwinkel, maar als je er binnen bent blijkt het veel meer te zijn. Van trollen tot aan andere souvenirs en een knus café tot aan Noorse truien. Dat laatste bleek een goeie deal te zijn, voor onze oudste kochten we in de outlet namelijk een heel leuk exemplaar. Gezellige aanrader dus!

Adres: Hunnedalsveien 1150, 4333 Oltedal, Noorwegen

Wildkamperen aan een fjord in Dirdal |  Hunnedalsvegen 2152

Mooie uitzichten bij het kamperen, ja daar houden we wel van. Dus ook voor deze dag zochten we een plekje met mooi uitzicht. Na een korte maar mooie rit, kwamen we bij deze mooie locatie aan. Het was even zoeken hoe er precies te komen, maar na een korte dag rijden is een straat twee keer rijden ook geen straf. Wij hadden het geluk dat regen en zon ook nog eens zorgden voor een mooie regenboog bij aankomst, dus een beter begin van onze wildkampeerplek daar konden we niet wensen.

Deze mooie plek kijkt dus uit over een fjord en ernaast zit een heel leuk café/winkeltje (Dirdalstraen Gardsutsalg) waar wij een groot stuk Tomahawk nog hebben gekocht en daar weer naast zit ook nog een antiekwinkel. Geluk was ook nog eens, dat ze toen wij er waren een springkussen hadden staan, dus de kinderen vonden het fantastisch. Wij hebben zelf de cinnamon Rolls er niet gehad, maar de andere reviews op park4night geven aan dat die heerlijk moeten zijn. 

Adres: Dirdalsvegen 63, 4335 Dirdal, Noorwegen (onderaan de kade kan je wildkamperen)

Camping Odden in Evje | Ruim en zeer kindvriendelijk paradijs

Na meerdere nachten wildkamperen was er één reden waarom we nu een camping zochten; de was. Want ja, kan je nagaan, met jonge kinderen de hele dag buiten. Tsja dan weet je wel wat er met de kleding gebeurt en ergens zijn er gewoon schone sets nodig. Maar geen straf, want in Evje vonden we een fantastische camping die qua omschrijving ons heel erg goed toe leek; Camping Odden. Aan het water, op loopafstand van de supermarkt (gunstig, want we wilden de tomahawk op de bbq hebben en we waren de bbq kolen vergeten van huis) en hele mooie speelmogelijkheden voor de kinderen. Wat wilden we nog meer?

Onze ervaring was er dan ook erg goed. Wij waren er tegen het eind van het seizoen, dus meer dan genoeg ruimte op de camping. Ruime plekken, uitzicht op de rivier en super netjes. De speeltuintjes zijn ruim van opzet, goed omheind en erg leuk (volgens onze kinderen). De wandeling naar de supermarkt (groot!) inderdaad zeer kort, dus die avond konden we niet alleen genieten van de schone was aan de waslijn maar ook de heerlijke tomahawk uit Dirdal. Ik denk in ieder geval dat onderstaande foto’s genoeg zeggen om je te overtuigen..

ps. Het Mineralpark in Hornnes ligt op 6 minuten rijden van deze camping. Helaas was deze al gesloten toen wij in de buurt waren, maar van wat ik heb gezien is het zeker een leuke park om met kinderen te bezoeken. Met natuurlijke boomklim paden, waterpark, speurtocht, geode kraken en meer. Goeie tip dus!

Adres: Odden camping, Verksvegen 6, 4735 Evje, Noorwegen

Lindebø Brygge | Wildkamperen in rust met prachtig uitzicht en speeltuin

Soms vind je van die plekjes, die gewoon niet zo bekend zijn, maar zo ontzettend de moeite waard. Nou dit plekje is mij er één, een onontdekte parel. Toen wij er waren, leek hij bijna nieuw, zo netjes. Het is een verharde parkeerplaats, aan een baai met mooi uitzicht over de karakteristieke huisjes en het water. Pluspunt dus al. Daarbij nog een klein speeltuin, die ontzettend netjes is en het hele plekje is op nog geen 20 minuten vanaf de veerboot terminal in Kristiansand. Meer dan uitstekend (bijna) eindpunt van onze reis en kan ook een uitstekend startpunt zijn. Oh en voordat we het vergeten, de prijs. Niets. 24 uur lang kan je hier gratis staan. Dus wat wil je nog meer? 

Adres: Østerøya 41B, 4625 Flekkerøy, Noorwegen

Kristiansand – Karanteneveien | Kamperen op nog geen 10 minuten van de ferry en met uitzicht

Een beetje een wildkampeerplek, want was het niet voor Park4Night, dan hadden we deze niet geweten, maar ook weer niet. Want wel tegen betaling. Maar hoe dan ook de vermelding waard. Want niet alleen onze laatste kampeerplek van onze reis, maar ook nog eens één waarbij je op zo’n 5 tot 10 minuten van de ferry vandaan staat, lopend het centrum van Kristiansand in kan en als je geluk hebt, je nog kan overwacht met uitzicht op de baai.

Geluk komt er wel bij kijken, want deze plek is populair. De grote tip, time je aankomst en dan voornamelijk op de vertrektijd van de ferry. Want dan zijn er vaak een hoop campers die vertrekken en heb je kans op een plekje. Maar alleen sta je er zeer zeker niet, want het is een gewilde plek.

Vanaf deze plaats loop je dus via een goed voetpad gemakkelijk het centrum van Kristiansand in, waar ze een leuke winkelstraat hebben met verschillende winkels (en een hele mooie speelgoedwinkel in één van de ‘warenhuizen’). En ook bij het water kan je gemakkelijk kijken en een korte wandeling maken. Heerlijke plek dus ook voor de kinderen omdat die er nog heerlijk kunnen spelen.

Het enige nadeel is de prijs, je betaald 20NOK per uur, dus voor een nacht staan loopt het al gauw op tot 480NOK (op dit moment zo’n € 42,-). Maar goed, voor dichtbij de ferry heb je soms ook wel wat over.

En met deze laatste toevoeging kwamen we dus aan het einde van onze reis. Een prachtige reis, waarbij we heerlijk genoten hebben van al het moois dat Noorwegen te bieden heeft. Heb jij nog tips of vragen? Deel ze dan hieronder!

Hi! Ik ben Martine, partner van een ondernemer, moeder van een zoon (2017) en dochter (2018) en doordeweeks werkzaam als marketeer. Mijn hele leven heb ik al veel prachtige plekken op deze wereld gezien en ook met ons gezin blijft nieuwe plekken ontdekken en avonturen beleven een belangrijk aspect voor ons. Naast werk en school doen we dan ook ons best om het meeste uit vakanties en weekenden te halen en delen we graag met jou over onze ervaringen.

Laat je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.