Routekaart in je fotoboek | Dit is hoe je een hele mooie maakt! | Kleine Reizigers

Tips

Dit is hoe je de mooiste routekaart voor je fotoboek maakt!

Het fotoboek der fotoboeken is toch wel het vakantiefotoboek. Jaja, die van de kinderen is minstens zo belangrijk, maar die van die betoverende vakantie, dat is het fotoboek dat de herinnering levend houdt en de vakantie langer laat duren. En wat er echt niet in jouw reis fotoalbum mag ontbreken is een routekaart. Een eigen kaart van plaatsen waar je bent geweest. Het liefst een echt mooie reiskaart die tot de verbeelding spreekt, toch? Dan hebben wij goed nieuws, want in dit artikel delen we graag onze tips en adviezen voor de mooiste routekaart voor je fotoboek.

Ps. Dit artikel is op geen enkele manier gesponsord door Albelli. Ik ben alleen groot fan van hun fotoboek programma, de inspiratie en tips die zij en de Facebookgroep delen en alle mogelijkheden die hun programma bezit om het mooiste vakantie fotoboek te maken die je je maar kan wensen. Onderstaande tips van hoe je een routekaart maakt voor je fotoboek, hoe je Maps kaart te downloaden in de juiste resolutie en de pagina opmaak tips kunnen uiteraard ook toegepast worden in een ander fotoboek programma. 

Hoe maak je een routekaart?

Een kaart maken van plaatsen waar je bent geweest lijkt misschien een lastige klus, maar gelukkig hoef je het tegenwoordig niet meer met een oude atlas te doen. Online kan je gemakkelijk jouw reisroute en kaart maken in Google Maps. Hoe jij een kaart maakt in Google Maps? Met onderstaande stappen is het een fluitje van een cent.

 • Ga naar MyMaps van Google en log daar in met je Google account.
 • Klik links bovenaan op de button ‘ + nieuwe kaart maken ‘.
 • Jouw kaart wordt nu aangemaakt en die kan je vervolgens gaan vullen met de plaatsen waar je bent geweest. Dit doe je door in de zoekbalk bovenaan de plaatsnaam en deze vervolgens te zoeken. Google MyMaps zal jouw gezochte plaats vervolgens op de kaart weergeven en bij jouw zoekresultaat heb je vervolgens de mogelijkheid om te kiezen voor ‘ + toevoegen aan kaart ‘ ; daar dien je op te klikken om de plaats toe te voegen aan jouw kaart. Wanneer je dit hebt gedaan, zie je vervolgens in jouw zoekresultaten ook de mogelijkheid om de het icoontje wat erbij staat en bijvoorbeeld de kleur daarvan aan te passen aan jouw wensen. Zo pas je jouw routekaart voor jouw fotoboek helemaal aan naar jouw stijl. Deze stap herhaal je voor alle plaatsen waar je bent geweest zodat je die in jouw routekaart krijgt
 • Hierna voeg je de lijnen tussen de plaatsen toe. Ik kies daarbij niet voor de optie ‘route’ (daarbij kan je maar een maximaal aantal van 10 plaatsen toevoegen en zet Google zelf de route lijnen ertussen. Het maximaal aantal kan je echter wel omzeilen. Hoe? Lees dat hier!). Ik gebruik deze optie juist niet omdat ik graag zelf de lijn ertussen aan wil passen qua kleur en dikte en mee wil laten lopen met de weg. Wil jij dit ook? Kies dan bovenaan voor het icoontje ‘ een lijn tekenen (dat is het icoontje met de open rondjes en de lijnen ertussen), (en dus niet voor ‘rijroute toevoegen’!). Met die optie kan je rechte lijnen tussen plaatsen trekken. Hoe je het dan een beetje kronkelig zoals de weg krijgt? Zoom dan in op de kaart en zet allemaal kleine rechte lijnen die precies de weg tussen 2 van jouw plaatsen volgen. Ben je daarmee klaar, druk dan op enter, dan onthoudt Google dat je verder geen lijnen meer wilt trekken. Het is even een werk om de weg zo te volgen, maar zo krijg je wel een routelijn die je ook kan aanpassen qua dikte en kleur. Dit kan je doen als je links in de legenda bij lijn op het emmertje klikt.

Hoe download je de routekaart voor je fotoboek uit Google Maps?

Wanneer jij klaar bent met het maken van de kaart met de plaatsen waar je bent geweest wil je die natuurlijk graag plaatsen in jouw fotoboek. Maar simpel een prinsscreen maken van jouw Google MyMaps kaart is niet aan te raden. Een prinsscreen bevat namelijk veel minder beeldpuntjes, waardoor je in jouw fotoboek programma waarschijnlijk de melding krijgt dat de resolutie van jouw kaart te laag is. Gelukkig is hier een oplossing voor zodat jij jouw routekaart in je fotoboek scherp en goed geplaatst kan krijgen. Hoe? Volg onderstaande stappen!

 • De kaart op te slaan als afbeelding. Klik daarvoor op de 3 puntjes naast de naam van je kaart en kies voor ‘Kaart afdrukken’. Kies het formaat en selecteer afbeelding voordat je op Afdrukken klikt.
 • Een afdrukscherm verschijnt. In plaats van op de knop afdrukken te klikken klik je op annuleren. Je ziet nu de kaart op een webpagina voor je. Dit is een afbeelding van eigen kaart in hoge resolutie.
 • Sla de afbeelding op door met je rechtermuisknop er op te klikken en te kiezen voor ‘Afbeelding opslaan als’. Deze afbeelding plaats je in je fotoboek, op dezelfde manier als dat je dat doet met je foto’s.

Op deze manier genereer je een kaart in Google Maps van een hoge resolutie die geschikt is voor drukken in je fotoboek. Let in jouw fotoboek software nog wel op de resolutiemelder om er zeker van te zijn dat de resolutie goed is.

Tekst gaat verder onder de foto.

Routekaart in je fotoboek | Dit is hoe je een hele mooie maakt! | Kleine Reizigers

Een mooie routekaart in jouw Albelli fotoboek of van een ander bedrijf? Pas dan deze tips toe!

Wil je nou specifiek een routekaart maken voor Albelli? Of voor een ander fotoboek programma? Waarbij je dus niet alleen de kaart hebt maar ook de aankleding? Dan kan dat uiteraard ook! Maar de extra elementen om jouw routekaart pagina helemaal mooi te maken zal je zelf in moeten voegen in Albelli of het fotoboek programma zelf. Een pagina als die wij bovenaan gepubliceerd hebben, wordt dus uit heel veel elementen en vlakken opgebouwd. Er zit dus wel even wat werk in, maar het eindresultaat mag er dan ook zijn. Sowieso is het harstikke leuk om er mee bezig te zijn, al zeg ik het zelf. Hoe je nu van jouw routekaart zo’n mooi opgemaakte versie maakt in Albelli leg ik je graag hieronder uit.

 • Wanneer je de stappen die hierboven staan uitgelegd hebt uitgevoerd, heb je nu een afbeelding op jouw computer staan die jouw routekaart bevat. Deze afbeelding voeg jij als nieuwe foto in jouw Albelli pagina in. 
 • Vervolgens lijn je die afbeelding uit op je pagina. Ik raad je aan om de kaart zo uit te lijnen dat je aan de zijkant nog wat ruimte overhoudt om een lijst te maken waar je per dag jouw route uitschrijft. Door daarbij te spelen met lettertypes, waarbij je titel lettertype verschilt van de tekst lettertype krijg je niet alleen een speels maar ook professioneel effect. Meer daarover weten? Lees dan ook gauw dit artikel.
 • Voor het plaatsen van de foto’s op je kaart doe je het volgende:
  • Voeg een nieuwe foto kader in en sleep daarin de foto die bij die plaats hoort.
  • In het optie menu zet je vervolgens de afmeting qua breedte en hoogte gelijk. Welke afmeting jij precies nodig bent voor jouw routekaart in je fotoboek is afhankelijk van de grote van jouw kaart en hoeveel plaatsen je op de kaart hebt. Kijk of je bijvoorbeeld met breedte 6cm en hoogte 6cm uitkomt. Wordt dat te groot, pas dan deze afmetingen aan. 
  • Nu is je foto als het goed is vierkant. Voor een foto in een cirkel kan je in het optie menu nu de ‘ronde hoeken’ op maximaal zetten. Zo worden de hoeken van jouw foto ‘afgerond’ en wanneer je dit helemaal doet, zal de foto dus rond zijn. 
  • Vervolgens heb je nog de mogelijkheid om bij de opties ook een rand om je foto toe te voegen. Ik vind dit voor het effect op de kaart vaak wel mooi. Een rand van 0,10cm of kleiner geeft vaak al een verrassend effect.  
 • De volgens stap is het ‘verbinden’ van de foto’s aan de plaatsen. Je kan dit doen door een doorlopende lijn tussen de foto en het icoontje op je MyMaps kaart in Albelli te plaatsen, maar wil je nou liever een verbinding door een stippellijn, dan doe je het volgende in Albelli:
  • Voeg een nieuw test vlak in. 
  • In het tekstvlak typ je meerdere keren een punt. Hoeveel is afhankelijk van hoever je de foto van de plaats icoontje af hebt geplaatst in je fotoboek, het lettertype en de grote van je lettertype. Begin eerst eens met 6 of 9 en pas het aan, afhankelijk van wat je mooier vindt.
  • Sleep en roteer vervolgens de stippellijn naar de foto en de plaats waar de foto bij hoort. Door middel van het menu kan jij gemakkelijk het tekstvlak roteren zodat deze op de juiste manier de twee elementen met elkaar verbindt. 

Deze bovenstaande stappen herhaal je voor de plaatsen op je kaart waar je bent geweest of die je graag uit wil lichten. Je hoeft dus ook niet net als mij van alle plaatsen een foto toe te voegen, maar het kan dus wel. 

Wil je nou een routekaart in je Albelli fotoboek die meer verteld over jouw reis? Bijvoorbeeld met het aantal kilometers dat je hebt gereden, hoeveel dieren je onderweg hebt gezien en je favoriete roadtrip nummer? De Albelli CLUB heeft een hele toffe youtube video inclusief uitgebreide uitleg hierover online staan. Bekijk de video vooral hier.

Nog afsluitend even wat algemene informatie of het maken en plaatsen van een routekaart in je fotoboek:

 • Is My Maps gratis? Jazeker! Google MyMaps is gratis en kan je gemakkelijk gebruiken met jouw eigen google account.
 • Inspiratie nodig voor een routekaart in je fotoboek qua opmaak en stijl? Word dan lid van de privé Facebookgroep ‘De Albelli CLUB | gebruikers tips & tricks voor jouw fotoalbum‘. Deze privé Faceboekgroep waar dagelijks leden hun vragen, fotoalbums, sjablonen, kaders en meer in plaatsen biedt boordevol inspiratie, ook voor een routekaart in je fotoboek. Het is een actieve, positieve groep waarvan de leden uiterst behulpzaam zijn. En naast een handleiding voor het gebruik van de Albelli software voor zowel Windows als Mac, staan er tussen het tabblad eenheden ook vele voorbeelden van (reis) fotoboeken en ook heel veel links naar cliparts, achtergronden, kaders en sjablonen en meer. Echt een aanrader dus!
 • Heb je nou een stad bezocht tijdens jouw roadtrip en wil je daar graag een kaart van toevoegen in je fotoboek? Zoek dan via Google een plattegrond van die stad op en voeg die als afbeelding in in jouw fotoboek. De stappen die we onder een ‘mooie routekaart in jouw Albelli fotoboek’ hebben beschreven, kan je vervolgens ook daarop toepassen. Zo kan je dus van een dagje uit of een stadsbezoek ook een hele aantrekkelijke pagina maken. 

Veel plezier in ieder geval met het maken van zo’n mooie routekaart voor in je fotoboek! We zijn ontzettend benieuwd naar jouw resultaat, dus deel het vooral op Instagram via @kleine_reizigers of op Facebook door ons daar te taggen.

Hi! Ik ben Martine, partner van een ondernemer, moeder van een zoon (2017) en dochter (2018) en doordeweeks werkzaam als marketeer. Mijn hele leven heb ik al veel prachtige plekken op deze wereld gezien en ook met ons gezin blijft nieuwe plekken ontdekken en avonturen beleven een belangrijk aspect voor ons. Naast werk en school doen we dan ook ons best om het meeste uit vakanties en weekenden te halen en delen we graag met jou over onze ervaringen.

Laat je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.