Kleine Reizigers Wildkamperen Noorwegen met kinderen

Noorwegen

De 5 beste tips voor wildkamperen in Noorwegen met kinderen

Noorwegen, het land van de uitgestrekte landschappen, geweldige fjorden en knusse stadjes. Voor de natuurliefhebbers onder ons een must visit. Ook als je kinderen hebt. Want welk kind houdt nou niet van buiten in de natuur ontdekken? Noorwegen leent zich daar bij uitstek voor. Mede doordat je in Noorwegen kan wildkamperen. Maar waar moet je nou op letten als je gaat wildkamperen in Noorwegen met kinderen? Wij hebben hier 5 handige en leuke tips die jullie wild kampeer vakantie in Noorwegen tot een succes gaan maken.

Nog even ter informatie vooraf het volgende. Want wat is wildkamperen? De naam zegt het al. Kamperen in het wild. Dus niet op een camping, maar in de vrije natuur, zonder voorzieningen als elektriciteit en water. Ga je met een camper of caravan wildkamperen, dan heb je mogelijk wel een toilet en douche bij je. Ga je met een tent wildkamperen? Dan heb je dus ook geen toilet en douche bij de hand. 

En waar mag je wildkamperen in Noorwegen? In Noorwegen mag je haast overal wildkamperen. Je mag alleen niet wildkamperen op privé terrein zonder toestemming, niet op gecultiveerd land zoals weides en niet op bouwkavels. Gelukkig is Noorwegen enorm groot en blijft er buiten deze plekken om heel veel mooie plekken over om te wildkamperen. 

Dan nu echt over naar de tips.. 😉

ps. Deze posts bevat een aantal affiliate links ook. Voor jou als bezoeker merk je daar niets van, maar wanneer jij erop klikt en vervolgens op die sites wat besteld, krijgen wij er een percentage van. Jij betaald niets extra’s, maar wij worden er wel heel blij van. Dus dankjewel alvast! 😉

1. Met deze apps vind je de mooiste plekken voor wildkamperen in Noorwegen.

Kijk, wildkamperen in Noorwegen is één ding. Mooi wildkamperen in Noorwegen is haast een sport. Want terwijl wildkamperen in Noorwegen toegestaan is, zijn niet alle inwoners van de mooie plekken daar even content mee. Toen wij afgelopen zomer in Noorwegen waren, werden er enorm veel mooie plekken afgesloten door rotsblokken, kettingen of no camping bordjes om zo te voorkomen dat je er de nacht doorbracht. Jammer, want daardoor kan het vinden van een mooie plek best wel eens een uitdaging zijn. En lang zoeken (lees: gefrustreerd zoeken na meerdere afwijzende plekken) is geen aanrader wanneer je met kinderen aan het reizen bent. 

Gelukkig zijn er meerdere apps op de markt die je kunnen helpen bij het vinden van de mooiste plekken voor wildkamperen in Noorwegen. Onze favorieten:

 • Park4night: met stip bovenaan. Een website en app waar gebruikers zelf plekken op kunnen delen en ook kunnen onderhouden. Zo lees je dus door middel van de reviews van plekken ook hoe de ervaring van gebruikers er is en of de plek bijvoorbeeld nog steeds een mogelijkheid is voor wildkamperen. Daarbij, het aantal plekken dat erop vermeld staat is enorm, net als de filter functies. Zo kan je op wildkamperen plekken filteren met bijvoorbeeld een speelplaats. Ideaal! Via die filterfunctie hebben wij echt meerdere fantastische plekken gevonden, waar de kinderen ook nog eens extra van genoten door de speeltuin. Als laatste, naast plekken om te overnachten kan je ook plaatsen om watertanks te lozen en andere voorzieningen vinden. Echt handig dus!
 • Campercontact: een Nederlandse variant op de park4night app. Veel filtermogelijkheden ook en via deze app vonden wij de fantastische wild kampeer plek nabij Stavanger bij het zwaarden monument Sverd i fjell. De app heeft wel minder plekken dan bijvoorbeeld park4night, maar groeit nog altijd door en 2 apps tegelijk gebruiken om het mooiste plekje te vinden, is natuurlijk helemaal niet erg.
 • Easypark: Soms kom je een plek tegen in een stad of iets dergelijks waar je dus wel mag overnachten, maar waar je wel parkeerkosten betaald. Voor sommige plekken ook helemaal niet erg, want zo stonden wij in Sand aan de haven met fantastisch uitzicht op het dorp (wat maar 500 meter lopen was) en een speeltuin naast de deur voor maar € 9,- per nacht. Inclusief stroom. Totaal niet verkeerd dus. Het betalen van dit soort plekken kan dan vaak wel ergens in het dorp, maar vaak staat er ook aangegeven dat je het kan betalen via Easypark. Handige app, waarmee je ook parkeerplaatsen in steden kan betalen.

En met deze fijne apps kom je dus op mooie plekjes als deze hieronder te staan!

Tekst gaat verder onder de foto

Kleine Reizigers Wildkamperen Noorwegen apps mooiste plekken

2. Wildkamperen regels voor jong en oud.

Op mooie plekken wildkamperen is leuk, maar is nog veel leuker wanneer we met elkaar ervoor zorgen dat het ook leuk blijft. Voor het wildkamperen in Noorwegen gelden er dus wel een aantal regels. Natuurlijk ook een goede les om kinderen in te betrekken. 😉 De regels zijn:

 • Ga netjes om met de omgeving en dus ook de natuur. Dus ook op vakantie is het opruimen. En waarschijnlijk hebben jouw kinderen daar net als die van ons niet het meeste mee op, maar als het gaat om de natuur gaat het vaak makkelijker. Afval dus opruimen. En moet jouw kleine in de natuur naar de wc? Kan uiteraard, maar de toiletpapier gaat weer mee naar de prullenbak. (Geloof mij, hoeveel wc papier er in het wild wel niet ligt daar…helaas…)
 • Naast opruimen om netjes met de natuur om te gaan, is minimalistisch kamperen wanneer je gaat wildkamperen ook een ding. Dus een voortent kan bijvoorbeeld niet gebruikt worden. 
 • 2 nachten op één plek kan. Wil je langer dan 2 nachten in die omgeving blijven? Zoek dan een andere plek dichtbij je oude overnachtingsplaats. En onze aanvullende tip, iedere dag rijden met kinderen is soms niet ideaal. Ze willen ook wel eens een dag gewoon heerlijk kunnen spelen zonder steeds te zitten in hun autostoel. Logisch. Dus ga ook vooral soms 2 nachten op één plek blijven of rijd maar een heel kort stukje in plaats van weer een lange dag. 
 • Wildkamperen op privégrond, bijvoorbeeld boerenland, is niet toegestaan. Daarbij komt kijken dat je ook niet te dicht op woningen mag wildkamperen. Er moet minsten 150 meter tussen jou en de woningen zitten. Gelukkig is Noorwegen heel groot en ook dunbevolkt, dus genoeg mooie plekjes om te vinden. 
 • Een kampvuur maken mag, zolang je maar oplet. Een kampvuur maken in het bos of in de buurt van een bos is alleen verboden in het hoogseizoen van 15 april tot 15 september.

Deze regels zijn er niet voor niets. Zo blijft het wildkamperen leuk voor iedereen, vooral ook voor de bewoners. Wij hebben tijdens de vakantie dat niet op alle plekken wildkampeerders even welkom zijn. En de lokale bevolking dan ook mooie plekken afsluit met bijvoorbeeld gespannen kettingen, verboden te kamperen borden en rotsblokken. Wil je dus dat deze plekken blijven bestaan en er niet meer afgesloten wordt? Dan raden we je aan je aan deze regels te houden. 

3. Wissel het af; wildkamperen en kindvriendelijke campings in Noorwegen

Kijk, wildkamperen is top! Een hele belevenis om zo de natuur samen te verkennen. Hoe meer, hoe beter was ons motto. Maar eens in de zoveel tijd heb je gewoon wat voorzieningen nodig (lees: wasmachine). Daarbij zijn er sommige stukken in Zuid-Noorwegen bijvoorbeeld waar de wildkampeerplekken niet altijd even mooi of ideaal zijn om met kinderen te staan. Zo stonden wij niet graag op een parkeerterrein of op een plek net naast de weg. 

Wees dan ook flexibel en mocht het zo zijn dat je niet een mooie wildkampeerplek kan vinden, kies dan voor één van de kindvriendelijke campings in Noorwegen. Ook die zijn er meer dan voldoende. Een favoriet plekje van ons was bijvoorbeeld Odden camping in Evje. Zeer nette camping met prachtig uitzicht, goede voorzieningen en een hele mooie speeltuin. Daarbij op een uur rijden vanaf Kristiansand en dichtbij attracties als Mineralparken. Een goeie tip dus om het wildkamperen mee af te wisselen. 

4. Het speelgoed voor kamperen dat je écht mee wil!

Wildkamperen is voor echte ontdekkers en avontuurlijke kinderen echt het einde. En in Noorwegen al helemaal. Met de eindeloze hoeveelheid watervallen, bergen, sneeuw op de toppen, bossen, strand en meer is er overal wat te ontdekken. Een animatieteam is dan ook zeker niet nodig en veel speelgoed heb je waarschijnlijk niet eens de ruimte voor. Maar iets bij je hebben wat veel gebruikt kan worden en altijd leuk is, is natuurlijk altijd een goed idee. Dus bij deze onze aanraders voor speelgoed voor kamperen dat je écht mee wil:

 • Het grote vakantieboek voor kleine kampeerders | Een beetje schaamteloze eigen promotie. Want we hebben afgelopen jaar ons eigen activiteitenboek gemaakt. Een activiteitenboek gericht op kinderen van 3 tot en met 6 jaar met allemaal activiteiten voor, tijdens en na de kampeervakantie. Met een aftelkalender, speurtochten, natuuractiviteiten, spelletjes als memory, werkbladen in camping stijl, kleurplaten, camping logboek pagina’s, verhalen en meer. Nieuwsgierig? Kijk dan hier voor meer informatie en koop vooral. Geloof me, worden jij en je kinderen echt blij van en wij absoluut ook.
 • Duplo en/of lego | Met een camper heb je dan misschien ook iets meer ruimte, maar heel veel spullen mee is gewoon niet handig. Maar wat wel echt ideaal was, was een kleine plastic opbergbak meenemen en die vol stoppen met zoveel duplo en/of lego als mogelijk. Echt, onze kinderen hebben er eindeloos mee gespeeld. Zowel wanneer we stil stonden, als wanneer we reden. Wil je helemaal in stijl? Je hebt van Duplo en ook van Lego sets die zich richten op het kamperen. Ook leuk voor de voorpret!
 • Teken spullen | Naast een platte opbergkist met Duplo en/of Lego, hadden wij ook een dunne kist bij ons met een blok wit papier, een aantal kleurboeken en een aantal sets stiften en kleurpotloden. Ik ben vergeten een foto te maken van alle tekeningen die ze onderweg gemaakt hebben, maar in drie weken tijd hadden ze er echt wel veel gemaakt. Waarbij de omgeving natuurlijk als grote inspiratiebron diende. 
 • Emmer en schep | Onze oudste wordt sowieso gelukkig van stenen, takken en zand. Dus hem kan je niet blijer maken dan hem vrij laten om daarmee te spelen. Onmisbaar is dan ook een emmer en schep. En ook in Noorwegen hebben ze natuurlijk genoeg ruimte om zich daarmee te vermaken. Nu kwam ik deze ‘opvouwbare’ emmers en schepjes voor kinderen van Scrunch tegen en dat is natuurlijk voor het kamperen helemaal een top tip die ik je niet wil onthouden. Dus bij deze, doe er je voordeel mee en geniet van de pret. 

Tekst gaat verder onder de foto

Kleine Reizigers speelgoed kamperen Het grote vakantieboek voor kleine kampeerders activiteitenboek

5. Zie je kind = blij kind = blije ouders = fijne vakantie

Misschien wel de belangrijkste tip. Want wildkamperen is misschien heel vrij. Maar kan voor kinderen ook heel intensief zijn. Onvoorspelbare locaties en misschien ook situaties, vooral aangewezen zijn op elkaar en steeds verandering. Sommige kinderen hebben er misschien weinig moeite mee, andere kinderen kunnen dat mogelijk lastiger vinden en daarop reageren met het gedrag dat je liever niet hebt tijdens een vakantie. En daar hebben we deze tips voor, tips die je kind echt zien, om er een fijne vakantie voor iedereen voor te maken:

 • Bereid je kind voor | Kijk samen Youtube filmpjes van waar jullie naar toe gaan, vertel hoe de dagen eruit gaan zien en praat over de vakantie. Zeg bijvoorbeeld ‘Nog 7 nachtjes slapen en dan gaan we wildkamperen. Weet je wat we dan gaan doen?. Door dit toe te passen creëer je alvast herkenbaarheid en dat zal uiteindelijk op vakantie zorgen voor een gevoel van veiligheid bij jouw kind. 
 • Zorg voor een vorm van structuur | Vakantie is over het algemeen geen structuur. Maar doordat alles dan niet herkenbaar is, kan dat juist voor onrust zorgen. Zorg dan ook vooral dat sommige momenten wel structuur hebben. Zoals ontbijt met de producten die je thuis ook hebt of doe het vaste bedritueel. Je hoeft niet alles hetzelfde te doen of een vast tijdschema te hebben, maar dit kan wel helpen om onrust weg te nemen. 
 • Doe mee | Vakantie is ook het moment om mee te doen met de activiteiten die je kind wil doen. Thuis wil dit natuurlijk niet altijd, want hallo huishouden. Maar ergens anders, zeggen wij vooral doen! Want even samen steentjes gooien over het water of 20 keer onder de Steindalsfossen waterval (echt een leuke tip!) door of samen op de skelters rijden bij de grote speeltuin bij Lærdalsøyri zal je kind echt fantastisch vinden. En ja zo’n blij snoetje levert toch de leukste vakantieherinneringen op. 

We hopen dat je met dit artikel vooral enthousiast bent geworden van het idee om te gaan wildkamperen in Noorwegen. Binnenkort plaatsen we een artikel met onze route, favoriete wildkampeerplekken in Noorwegen, activiteiten en meer. Zodat je je nog verder kan voorbereiden. Heb jij nog tips om wildkamperen met kinderen nog leuker te maken? Deel ze dan vooral hieronder. Zodat we elkaar kunnen inspireren!

Kleine Reizigers Wildkamperen Noorwegen kinderen tip 5 doe mee

Hi! Ik ben Martine, partner van een ondernemer, moeder van een zoon (2017) en dochter (2018) en doordeweeks werkzaam als marketeer. Mijn hele leven heb ik al veel prachtige plekken op deze wereld gezien en ook met ons gezin blijft nieuwe plekken ontdekken en avonturen beleven een belangrijk aspect voor ons. Naast werk en school doen we dan ook ons best om het meeste uit vakanties en weekenden te halen en delen we graag met jou over onze ervaringen.

Laat je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.