Thuisblijf vakantie? Met deze 10 tips wordt je staycation met kids een feestje!

Thuisblijven Tips

Thuisblijf vakantie? Met deze 10 tips word je staycation met kids een feestje!

Hoe graag we allemaal ook mogen reizen en de wereld ontdekken. Soms zit het er gewoon niet in. Welke reden er dan ook achter zit, een vakantie thuis doorbrengen oftewel staycation kan ook voor jou, je partner en je kinderen echt een feestje worden. Hoe? Gebruik deze 10 thuisblijfvakantie tips, misschien één of twee of doe gek en doe ze allemaal. Het zal er in ieder geval bij helpen dat de verveling tijdens jullie vakantie tot een minimum wordt beperkt en het vakantiegeluk ook thuis aanwezig is!

Functionele tips; om de staycation goed te beginnen!

De eerste paar tips voor jullie staycation zijn vooral functionele tips. Deze tips zorgen ervoor dat jullie thuisblijf vakantie ook echt een vakantie kan worden. Hoe makkelijk het ook is om in oude gewoontes en routines te blijven hangen, het is toch belangrijk om er echt een vakantie van te maken. Hieronder vertel ik je graag hoe je dat kan doen.

Laat de boel de boel!

Wat doe je als je weg bent op vakantie? Juist, zo weinig mogelijk wat moet en zo veel mogelijk leuke dingen. Dingen waar jij, je partner en je kinderen van genieten. Dus waarom thuisblijven en net zo doorgaan als dat jullie alle andere weken ook doen? Jullie hebben allemaal vakantie! Dus zorg voor de thuisblijf vakantie dat je je klusjes aan de kant hebt of stel ze uit tot na jullie vakantie. Laat dus vooral de boel de boel tijdens jullie vakantie en doe wat jullie anders doen als jullie weg zijn!

Planning loslaten!

Ik geef toe, dit zou voor mij thuis ook niet makkelijk zijn, maar goed zou het wel zijn. Want als je op vakantie bent heb je toch ook geen afspraken of volledig volgestampte planning? Dus moet je kind eigenlijk naar de tandarts? Of wil jullie familie graag komen logeren? Nee sorry! Jullie hebben vakantie, waarin je ondanks dat je thuis bent, graag even quality time met je gezin wil doorbrengen. Dus verzet afspraken naar een andere datum, bespreek dit ook goed met de andere gezinsleden en stel degene die vaak spontaan langskomen op de hoogte (tip: download hiervoor snel de gratis freebie die onder dit artikel staat!). Dit is jullie tijd, waarin jullie van dag tot dag wel zien wat jullie gaan doen.

Wees voorbereid!

De meeste mensen hebben voordat ze daadwerkelijk in de auto of vliegtuig stappen toch wat voorbereiding voor hun vakantie gedaan. Eventuele boodschappen voor onderweg of de eerste dagen zijn gedaan, informatie over de omgeving is gelezen en alle andere benodigdheden als zwemkleding, schoenen etcetera zijn gehaald. Doe dit soort dingen dan ook voor jullie thuisblijfvakantie. Houden je kinderen van zwemmen? Plak een briefje met de openingstijden van het zwembad dat dichtbij is op de koelkast. Haal boodschappen zoveel mogelijk al in huis en zorg ook dat je niet voor andere onverwachte zaken komt te staan. Een beetje voorbereiding zorgt er dus voor dat jij samen met je gezin onbezorgd thuis vakantie kan vieren! Oh en wat dacht je van een vakantie invulboek? Niet alleen leuk om in huis te halen voor vakanties die jullie ergens anders doorbrengen, maar ook om deze vakantie thuis te blijven herinneren. 

Tips om er thuis een feestje van te maken

Thuisblijven met kids? Maak er thuis een feestje van!Het lastige aan een thuisblijf vakantie vind ik persoonlijk dat je zo makkelijk in oude patronen en gewoontes blijft zitten. De eerste 3 tips hielpen hier natuurlijk al bij, maar de volgende 3 tips voegen daar nog een schepje succes aan toe. Dus gebruik deze tips voor wat extra quality time met je gezin tijdens jullie vakantie en het wordt hoe dan ook een feestje (zelfs als ze in eerste instantie geen zin hebben, even volhouden, echt, het wordt een feestje).

Stapels boeken of filmmarathon 

Hebben jullie nou de pech dat het in jullie vakantie veel regent? En hebben jullie de regendans al net iets te vaak gedaan? Breng dan een bezoekje aan de plaatselijke bibliotheek en duik met jullie neuzen in de boeken of activeer dat Netflix account en hou een filmmarathon. Lekker in huispakken op de bank of op matrassen op de grond, lekker eten en drinken bij de hand en verdwijn met zijn allen in een andere wereld. Wil je graag echt een vakantie element erin hebben? BBC Earth heeft een prachtige collectie aan landen films die je echt het vakantiegevoel geven!

Spelletjes!

Ik heb het dit keer niet over een computerspel, maar een ouderwets gezellig bordspel voor de hele familie. Een potje twister binnen of buitenshuis, wie-ben-ik of ander leuk familiespel tovert gegarandeerd een lach bij iedereen op het gezicht. Ticket to Ride (wie kan de langste spoorbaan op verschillende continenten maken) is hier een dikke hit! Of doe voor de vorm een reisspel? Zijn jullie nou echte spelletjes mensen, maar is een nieuw spel wel een beetje duur? Vraag dan de buren, ander familielid of vriendje/vriendinnetje van je zoon/dochter om een spel te lenen. Zo ontdek je gelijk of het spel echt wat voor jullie is en kan je het altijd zelf nog kopen!

Haal het buitenland in huis! 

Je hoeft niet per se de deur uit om iets van het buitenland te zien. Haal gewoon een ander land in huis. Hoe? Laat je kinderen een land kiezen.  Zoek vervolgens samen wat recepten uit die bij dat land horen. Kook samen die gerechten. Leer ondertussen wat typische woorden en zinnen uit dat land (Google Translate kan het gelijk voor je uitspreken, hoe makkelijk is dat!). Zoek vervolgens ook nog wat muziek op via Youtube of Spotify dat typisch bij dat land hoor en je hebt al een heel groot gedeelte van het buitenland in huis gehaald. Kunnen jullie niet kiezen welk land het moet worden? Dan doen jullie toch een paar dagen steeds een ander land. Succes gegarandeerd!

Meer tips voor een vakantie in eigen huis? Lees dan hier onze 10 staycation tips voor een perfecte thuisblijfvakantie met kinderen >  

Buitenhuis tips voor een thuisvakantie

Thuisblijven met kinderen tip: Trek de natuur in!Klinkt wat gek zeker? Maar een thuisvakantie hoeft niet te betekenen dat jullie hele dagen binnen zitten met de deur op slot. Het is eigenlijk vakantie houden waarbij ‘s avonds iedereen in zijn eigen bed slaapt. Het houdt daarbij ook in dat je net als bij andere vakanties er gewoon op uit moet gaan. Er zou in principe aan de hand van de eerste 3 tips niets moeten zijn wat jullie tegenhoudt! Dus grijp je partner bij zijn biezen en de kinderen aan hun hand mee de deur uit en ontdek jullie eigen omgeving op een andere manier. Deze 4 onderstaande tips helpen je op weg.

Ga uit eten 

Wanneer jullie weg zijn, hoort uit eten er altijd een beetje bij. Al is het een frietje bij de plaatselijke cafetaria. Waarom dan ook niet als jullie thuis vakantie hebben? Win-win situatie bovendien voor het hele gezin. Kinderen krijgen vaak iets wat ze niet te vaak krijgen en jij of je partner hoeven niet te koken. 1 extra tip hierbij; ga eens naar een restaurant waar jullie nog niet eerder zijn geweest!

Bezoek iets cultureels 

Niet iedereen houdt ervan, maar in mijn ogen is een vakantie zonder iets cultureels niet helemaal vakantie. Ook in jullie eigen omgeving is vaak wel een museum, kasteel of iets anders in die richting wat jullie kunnen ontdekken. Meestal is er ook wel wat speciaals te doen voor kinderen, zoals een speurtocht. Of geef ze een schetsboek met kleurpotloden en geef ze kleine opdrachtjes om (na) te tekenen tijdens jullie bezoek.

Kampeer in eigen tuin of iets anders?

Niets is leuker dan gezamenlijk iets doen. En zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Wat dacht je van kamperen in de achtertuin of in de woonkamer? Of ga picknicken en laat ook de kinderen wat klaarmaken of uitkiezen wat jullie kunnen eten. Een nieuwe speeltuin ontdekken, buiten of binnen, waar jullie ook nog niet eerder zijn geweest, is natuurlijk voor je kinderen altijd een groot succes. Hoe groot of klein jullie budget ook is, er is altijd een activiteit die jullie gezamenlijk kunnen ondernemen. 

Zoek de natuur op 

Je ontkomt er niet aan als jullie al een klein stukje van huis zijn, een nieuwe omgeving. En of het nou zomer of winter is, regen of zonneschijn, naar buiten gaan kan altijd. Vaak is het ook het halen van een frisse neus en je hoofd leegmaken een goede remedie na een drukke periode. Dus hoe dichtbij je er ook op uit trekt met je gezin, doe het!

Hopelijk zijn jullie door de thuisblijf ideeën in dit artikel geïnspireerd om jullie thuisblijfvakantie als gezin tot iets fantastisch te maken. Er zijn natuurlijk heel veel leuke ideeën om dan te doen, speur dan ook vooral eens rond op ons Pinterest bord hierover.

Thuisblijf Vakantie Poster | Kleine ReizigersGratis ’thuisblijf vakantie poster’ download

Graag geef ik jullie daarbij nog een leuke download, welke geheel in stijl is van de eerste 3 tips. Download dus nu gratis hier de ‘thuisblijf vakantie poster’, print het uit en hang op jullie voordeur of stuur het rond via Facebook of whatsapp. Dan is gelijk helemaal duidelijk waar jullie vakantie voor staat. Geniet er in ieder geval van!

En heb je de poster nou aan je voordeur hangen? Dan zien we daar natuurlijk graag een foto van! Deel dan ook nu jouw kiekje op social media met de #kleinereizigers. Bedankt!

10 thuisblijf vakantie tips met kids | Kleine Reizigers
Kleine Reizigers Webshop | De winkel voor reislustige ouders

Hi! Ik ben Martine, partner van een ondernemer, moeder van een zoon (2017) en dochter (2018) en doordeweeks werkzaam als marketeer. Mijn hele leven heb ik al veel prachtige plekken op deze wereld gezien en ook met ons gezin blijft nieuwe plekken ontdekken en avonturen beleven een belangrijk aspect voor ons. Naast werk en school doen we dan ook ons best om het meeste uit vakanties en weekenden te halen en delen we graag met jou over onze ervaringen.

Laat je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.