Camper & Kinderen: Dit is hoe de avonden gaan | Kleine Reizigers

Kamperen

Hoe doe je dat ’s avonds in een camper met de kinderen?

Vrijheid blijheid. Zou je denken als je een camper huurt of koopt. Maar sommige zaken lijken toch wat lastiger als dat je van te voren inschat. Misschien niet voor iedereen. Maar over dingen nadenken doe je toch.  Bijvoorbeeld: wat gaan jij en je partner nou doen als de kinderen gaan slapen? Je zit toch in één en dezelfde ruimte. (Of het moet nog heel warm en fijn weer zijn buiten.) Ik merkte dat dit voor vele van jullie toch echt een (belangrijke) vraag was. Dus bij deze. Een ervaringsverhaal met soort van camper tips voor beginners door beginners (want ook wij leren nog bij!). Zodat de avonden fijn worden voor iedereen! 

Onze ervaring met de avonden in een camper

Vooraf verteld. Onze kleine man was 6 maanden ten tijde van zijn eerste camper avontuur. En een redelijke slaper. Ja hij werd ‘s nachts nog wakker (soms heel vaak, soms maar één keer). Maar inslapen is nog nooit een probleem geweest. Plus dat als hij slaapt, we rustig wat kunnen doen. Hij kan dus wel over geluid tijdens zijn slaap. Erg fijn en tijdens een camperreis ook gewoon praktisch.

Camper indeling

Onze eerste vakantie met hem was een camperrondreis door Canada. Tijdens onze rondreis hadden wij een camper waarbij we niet alleen gedeelten van de camper uit konden schuiven maar hierdoor ook een aparte slaapkamer konden creëren. Deze konden we vervolgens zelfs afsluiten met een schuifdeur. In onze beleving ideaal. Plus: een hele luxe zo’n aparte slaapkamer in een camper!

Tevens hadden wij boven het bestuurdersgedeelte twee bedden, welke met een gordijn konden worden afgeschermd. Hier zat verder geen net of iets dergelijks om valpartijen te voorkomen. Daarbij kon het zitgedeelte omgebouwd worden naar nog een tweepersoonsbed.

Camper & Kinderen: kampvuur in de avond | Kleine ReizigersTemperatuur ‘s avonds

Wij waren in Canada in september en oktober. Geen maanden waarbij je ‘s avonds heel lang nog buiten kan zitten. Kampvuren mochten in verband met bosbranden ook niet overal dus zaten wij vele avonden gewoon binnen, terwijl de kleine sliep.

Hoe zagen onze avonden er nou echt uit?

Onze kleine man gaat over het algemeen tussen 7 uur en half 8 naar bed. Ook tijdens onze vakantie. Wij hadden voor hem een babynestje van Sleepyhead, welke wij mee hadden genomen op onze reis. Wanneer hij op bed ging legden wij hem eerst in zijn nestje op het bed in de ‘aparte’ slaapkamer. Vervolgens hadden wij onze avond in het leefgedeelte. Wanneer wij ook op bed wilden, bouwden wij het zitje om, tilden de kleine man van het ene bed naar het andere bed en welterusten voor ons allen. Ik kan mij niet herinneren dat wij hier ooit mee problemen hebben gehad en dit werkte dus voor ons uitstekend.

Dat kan natuurlijk voor jou en je gezin heel anders zijn. Dus bij deze de tips!

Indeling van de camper

Iets waar je van te voren naar kan kijken is hoe de camper is ingedeeld. Waar zijn de slaapplekken? Hoe zien deze slaapplekken er uit? En zijn deze op één of andere manier af te schermen? Hangt er bijvoorbeeld een gordijn voor of heb je ook een aparte slaapkamer? Door dit alvast te weten kan je je een beeld gaan vormen over wat het handigste is om je kinderen te laten slapen. Is dit net als ons overleggen wanneer je zelf op bed gaat of toch direct een eigen bed? Denk in dat laatste geval dan ook alvast na over hoe je het uit bed vallen gaat voorkomen.

Waar gaat jullie kind veilig slapen?

check hier verschillende opties! Lees meer >

Wanneer op reis

Het juiste weer kan natuurlijk veel uitmaken. Met mooi weer kunnen jij en je partner lekker buiten blijven en de kinderen kunnen dan met gemak binnen gaan slapen. Helaas kan je het weer alleen niet veranderen, dus als je pech hebt is dit geen optie. Wil je echter wel zo’n verdeling in de avonden? Dan kan je er tijdens het boeken van de camper kijken naar het klimaat van de regio waar je heen wilt. Met het weten van een gemiddelde temperatuur en verwachte neerslag kan je redelijk inschatten in hoeverre een binnen/buiten verdeling mogelijk is.

Camper & Kinderen: Hoe doe je dat 's avonds? | Kleine Reizigers

Geluid of geen geluid

Kan jullie kroost over een beetje geluid tijdens het slapen? Maak je dan vooral niet druk. Zijn het echter lichte slapers? Dan is het misschien het overwegen waard om ‘s avonds activiteiten te doen die niet het meeste geluid produceren. Een kaartspel bijvoorbeeld in plaats van yahtzee.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om dezelfde bedtijden te gaan hanteren. Dus allemaal tegelijk op bed. Dit kan natuurlijk inhouden dat de kids langer opblijven en jullie wat eerder naar bed gaan. Mogelijk bijkomend voordeel is dat jullie misschien wel allemaal op tijd aan de volgende dag kunnen beginnen en jullie dus overdag heel veel dingen kunnen doen en zien.

Laat het los

Misschien is dit nog wel de belangrijkste tip. Want niet alles valt te plannen of op voor te bereiden. En misschien beeld je je wel in dat jullie helemaal geen avond zullen hebben terwijl dat in de praktijk misschien wel mee valt. Vakanties gaan nou eenmaal zoals ze gaan en hetgeen wat vaak het beste werkt is om je er ook vooral niet druk om te maken. Kinderen voelen onrust nou eenmaal aan, dus geen stress, het komt wel goed. Geniet, heb plezier en wie weet zijn ze ‘s avonds zo moe dat het allemaal niet uitmaakt en je bij wijze van spreken een kanon naast ze af kan laten gaan.

Wij zullen zelf deze tips ook weer testen dit jaar en grote kans dat onze eerdere ervaring dit keer heel anders zal zijn. Deze zomer staat opnieuw een camper rondreis door Canada op de planning. Dit keer met een inmiddels 2-jarige peuter puber en zijn jongere zusje van dan 9 maanden. Hoe ik denk dat het zal gaan? Geen flauw idee, het kan alle kanten op gaan. Maar dat zal de pret niet minder drukken. En valt er een avond een beetje in duigen? Naja, dan is dat zo, het is vakantie. Een gezinsvakantie. En dan gaan we wel dansen op ‘let it go’.

Kleine Reizigers Webshop | De winkel voor reislustige ouders

Hi! Ik ben Martine, partner van een ondernemer, moeder van een zoon (2017) en dochter (2018) en doordeweeks werkzaam als marketeer. Mijn hele leven heb ik al veel prachtige plekken op deze wereld gezien en ook met ons gezin blijft nieuwe plekken ontdekken en avonturen beleven een belangrijk aspect voor ons. Naast werk en school doen we dan ook ons best om het meeste uit vakanties en weekenden te halen en delen we graag met jou over onze ervaringen.

Laat je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.