Hoe maak je je droomreis financieel mogelijk? | Kleine Reizigers

Voorbereiding

Hoe maak je je droomreis financieel mogelijk?

Het idee is er. Jullie willen met het hele gezin op reis. Misschien een paar weken in de zomer naar de andere kant van de wereld, of misschien zelfs wel langer en verder. Super gaaf natuurlijk. Maar wanneer het eerste enthousiasme wegebt en de eerste rekensommen worden gemaakt, blijft er vaak toch één vraag over: ‘hoe gaan we dit financieel waarmaken’. Want ja, eerlijk, ik denk dat er heel weinig mensen zijn die à la minute die droomreis volledig kunnen betalen. Daarom deel ik graag een drietal tips, die ook wij thuis toepassen, om zo die droomreis mogelijk te maken!

Excel word je grootste vriend

Deze tip komt voort uit de controlefreak in mij. Want hoe mooi onze reis naar Canada ook leek. Er gaan wel maanden aan sparen en plannen aan vooraf. En dat ook nog eens tot in de kleinste details. Want je wil niet op de plek der bestemming staan en je bedenken dat je geen geld meer hebt voor wat souvenirs of een uitstapje. (Of dat je terugkomt en beseft dat je je boodschappen voor die maand niet kan betalen).

Excel word je grootste vriend - Hoe maak je je droomreis financieel mogelijk? | Kleine Reizigers

Voor een grote reis als 3 weken Canada hebben wij dus een excel document samengesteld, waarin wij hebben genoteerd wat onze uitgaven daar gingen worden. Hierin hadden we de volgende kopjes opgenomen:

 

 

  • Camper huur
  • Vliegtickets
  • Overige kosten camper; hierbij moet je denken aan eventuele afkoop voor de camper schoonmaak en autostoel huur
  • Hotelkosten; voor een nacht bij Schiphol zodat we niet in alle vroegte van huis hoeven en de eerste nacht in Canada.
  • Treintickets; voor en naar Schiphol
  • Campings; houd je nou niet van alles exact plannen dan kan je hiervoor een gemiddelde nemen
  • Activiteiten; wat wij in gedachten hebben qua kosten voor uitstapjes, entreekosten voor parken en dergelijke
  • Eten & drinken
  • Benzine
  • Souvenirs en dergelijke; dat dergelijke slaat vooral op een budget voor leuke kleding voor de kinderen

Mocht je nou een andere bestemming hebben. Ga dan voor jezelf gewoon na wat je daar gaat doen en wat geld kan kosten. Maak eventueel ook een kopje onvoorzien, zodat mocht je iets vergeten zijn te begroten, je in ieder geval wat speling hebt.

Doorlopende kosten tijdens jullie vakantie

Tevens is het belangrijk dat je rekening houdt met je doorlopende kosten hier in Nederland. Want tenzij je je huis verkoopt en uitschrijft uit Nederland heb je nog altijd te maken met kosten als huur/hypotheek, gas/water/licht, verzekeringen en dergelijke. Wil je dus echt een compleet overzicht hebben van de totale kosten hier en op je plek van bestemming. Zet dan alles in één overzicht en krijg op die manier een compleet beeld van hoeveel je droomreis gaat kosten.

Maak een spaarplan

Goed, je hebt dus nu inzichtelijk wat je droomreis gaat kosten. Je weet daarbij ook hoeveel kosten je nog hebt hier in Nederland. Maar grote kans dat je dat volledige bedrag nu niet op je rekening hebt staan (anders was je al aan het reizen toch?).

Maak dan vooral een spaarplan. Praat met je partner over wat jullie per maand opzij kunnen zetten om die reis te financieren. Houdt daarbij wel rekening dat jullie mogelijk tijdens het sparen nog aanlopen tegen andere onvoorziene zaken, een kapotte wasmachine bijvoorbeeld. Houdt je bijvoorbeeld € 200 in de maand over. Zet dan € 100 opzij voor jullie reis. Met de eerste tip erbij kan je dan uitrekenen hoeveel maanden het duurt voordat je jullie kostenplaatje uit tip 1 gedekt hebben en weet je wanneer jullie kunnen vertrekken.

Spaarpot gebruiken - Hoe maak je je droomreis financieel mogelijk? | Kleine Reizigers

Wil je er nou echt van afblijven en het niet op je rekening laten staan? Maak dan een aparte spaarpot waar je opschrijft ook waar het spaargeld voor bedoeld is. Zo wordt het ook een stukje lastiger om het geld ergens anders voor te gaan gebruiken.

 

MEer reistips lezen? Vind ze hier! >

Maak het leuk, ook voor kinderen!

En een kids vriendelijke tip: maak een spaar barometer. Zet bovenaan het totale bedrag wat gespaard moet worden. Verdeel de barometer daarbij in stukjes van jullie spaarbedrag per maand. Wanneer jullie dan weer het bedrag voor jullie reis gespaard hebben, kunnen jullie kinderen het stukje barometer inkleuren wat daarbij hoort. Zo raken zij ook betrokken bij de voorbereiding en dit onderdeel van de reis. Plus dat je ze op het gebied van geldzaken en sparen ook wat leert!

Volhouden!

En dan komt er nog een bepaalde mindset bij kijken. Want sparen voor zo’n reis kan lang duren en zo’n reis kan ver weg lijken. Terwijl juist andere zaken dichterbij zijn. In ons geval een nieuw bed. En dat heet dan keuzes maken en volhouden aan tip 2. Dus is dat nieuwe bed nu direct nodig of kunnen we dat nog een paar maanden uitstellen? En waar hechten we nou precies waarde aan?

Vasthouden aan jullie droomreis - Hoe maak je je droomreis financieel mogelijk? | Kleine Reizigers

Dit kan best pittig zijn. Ook omdat die reis nog niet tastbaar is. Maar maak het dan soort van tastbaar.

 

Pak de reisgidsen erbij, bespreek nogmaals met elkaar waarom je die reis zo graag wil maken, sta een avondje in de keuken eten uit jullie vakantieland te maken. Wedden dat jullie binnen de kortste keren weer herinneren waar jullie zo hard voor aan het sparen zijn? En dan komt het besef van dat dat nieuwe bed ook een half jaar later kan ook wel.

Waar dit dus ook een beetje op neerkomt is dat ook jouw droomreis waar kan worden. En dat platformen als deze heel mooi lijken, maar er ook (in ons geval dan) mensen achter zitten die hard sparen om het mogelijk te maken. Uiteraard willen wij nog vaker en meer reizen, dus kom maar op met financiële tips om dit mogelijk te maken! Hoe zorgt jouw gezin ervoor dat jullie financieel op vakantie kunnen? Is het niet dat wij er wat aan hebben, dan misschien een andere familie.

Kleine Reizigers Webshop | De winkel voor reislustige ouders

Hi! Ik ben Martine, partner van een ondernemer, moeder van een zoon (2017) en dochter (2018) en doordeweeks werkzaam als marketeer. Mijn hele leven heb ik al veel prachtige plekken op deze wereld gezien en ook met ons gezin blijft nieuwe plekken ontdekken en avonturen beleven een belangrijk aspect voor ons. Naast werk en school doen we dan ook ons best om het meeste uit vakanties en weekenden te halen en delen we graag met jou over onze ervaringen.

Laat je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.