Kleine Reizigers | Reisblog West Canada | Dit is wat er aan onze reis vooraf ging

Canada

Dit is wat er aan onze reis vooraf ging – Reisblog West Canada

Een website over reizen met kinderen en dan ben je weer naar Canada geweest? Ik hoor het je al denken. Eerlijk, het land heeft ons hart gestolen. En ja tuurlijk zijn er meer mooie plekjes op de wereld, maar hier hadden we zoveel nog niet gezien. Plus dat we inmiddels een gezin van 4 zijn. Symbolisch vonden we het wel mooi om haar eerste vakantie ook in Canada door te brengen. Nieuwsgierig naar onze reis? Lees dan nu dit eerste deel van ons reisverslag West Canada, waarin ik dit keer schrijf over onze voorbereidingen en je ook 5 handige tips geef die jouw West Canada reis goed laten beginnen!

Aftellen, vakantie voorpret en voorbereidingen

Het voelde haast een beetje als een zwangerschap, zonder het lichamelijke dan. 9 maanden voordat we gingen werden de plannen gemaakt. We besloten om samen met onze schoonzus en zwager in 2019 naar West-Canada te gaan. Super tof natuurlijk, maar jeetje wat duurt het wachten dan lang. Hoewel, in mijn ogen is de voorpret al een gedeelte van de reis. En daar hadden we nu alle tijd voor.

West Canada camperreis via een reisorganisatie of zelf regelen?

Een eerste vraag die opkwam en één die ik wel vaak voorbij zie komen is of je wel of niet gebruik moet maken van een reisorganisatie voor een reis naar West-Canada. Wij zouden jou dit wel van harte aan willen raden. Zelf hadden wij voor deze keer weer de reis geboekt bij Tioga Tours uit Zwolle en ook dit keer is ons dit meer dan goed bevallen.

Wij hadden een reis gekozen met vroegboekkorting, met daarin de vliegtickets, eerste hotelovernachtingen en vervolgens 18 nachten camperhuur. Voor de vorm heb ik nog gekeken of ik deze boeking los en zelf goedkoper kan boeken, maar dit was zeker niet het geval. Ook wat ik van veel andere reizigers verneem, is dat het zelf regelen van een reis naar Canada vaak duurder is dan het boeken van een pakketreis. En met dat voordeel kun je natuurlijk daar een hoop andere leuke dingen doen!

Daarbij vonden wij het idee van reisorganisatie achter je hebben staan wel fijn. Mocht er iets zijn dan kun je altijd bij ze terecht en juist doordat Tioga Tours zo gespecialiseerd is in reizen naar Amerika en Canada zijn zij ontzettend deskundig. Daarbij doen ze het ook nog hartstikke leuk! Infodagen waarbij je al in een camper kan kijken, persoonlijke informatie en heel veel voorpret info op hun website. Binnenkort zal ik zeker nog een review van onze ervaringen met hun plaatsen.

De tweede vraag, welke route gaan we doen?

In onze reisverslagen van vorige keer schreef ik ook dat ik hou van goede voorbereidingen. Omdat wij deze keer met familie gingen en we vorige keer niet alles hebben gezien, besloten we al gauw dat we grotendeels dezelfde route als vorige keer aan zouden houden. Ook zodat onze familie veel hoogtepunten van dit prachtige land zouden zien. Dit keer zouden we alleen niet de grens naar Amerika over gaan. Maar om nou hetzelfde te doen als vorige keer?

Kleine Reizigers | Peyto LakeNee, dat wilden wij nou ook weer niet precies. Andere campings werden dus gezocht, de route voor Vancouver Island werd op basis van onze vorige ervaringen herzien en zo waren er nog wat kleine verschillen. Al met al besloten we al snel dat het rondje van Vancouver via Hope, Kelowna, Revelstoke, Banff, Lake Louise, Jasper, Clearwater, Cache Creek, Whistler, Nanaimo, Tofino en Victoria terug naar Vancouver zou gaan. En dit alles binnen 3 week.

Deze route en afstand lijkt misschien veel, maar wat een afweging is, is hoeveel je wil zien en doen op alle plaatsen. In onze beleving is deze afstand namelijk prima te doen in 3 weken. Wij zijn namelijk niet mensen die houden van hele lange afstanden wandelen, wat daarbij met de kinderen ook gewoon niet heel handig is. Alleen kan je op heel veel plekken hele mooie wandelingen maken. Wil je dus echt gaan hiken of een andere sport daar gaan doen, dan is dit rondje in 3 week misschien wel te veel. Wij vonden dit rondje met onze kinderen goed te doen, ook als het gaat om afstanden voor het rijden, maar het is ieders eigen afweging.

Van globale route naar een volledig reisschema inclusief details

Vrijheid blijheid. Dat is wat er vaak over het reizen met de camper wordt gezegd. En waar ik dit ergens heel goed kan begrijpen, ligt dit de laatste jaren voor West Canada toch wat gecompliceerder. Het wil niet zeggen dat je niet meer op de bonnefooi met je camper daar kan gaan rijden. Maar ga je in het hoogseizoen, wat daar vanaf begin juni tot halverwege september eigenlijk is, dan zul je voor bepaalde plekken toch het beste wat zaken kunnen plannen.

Ja! Wel campings reserveren in West Canada

Vooral het reserveren van campings op zeer bekende plaatsen als Banff en Jasper of het reserveren van campings in weekeinden of met feestdagen is een aanrader. Let daarbij op, de campings voor National Parks als die van Banff en Jasper gaan op specifieke data open en dan kun je er maar beter bij zijn. Toen wij deze keer gingen reserveren zaten we met 4 laptops en/of telefoons klaar om Banff te reserveren en we zijn bijna 4 uur lang bezig geweest om ook maar ergens daar een plaats te reserveren. Het doet een beetje denken aan het bestellen van kaarten voor een groot concert. Wanneer je welke campground van de officiële nationale parken kan reserveren kun je hier vinden. De campgrounds van provinciale parken kun je doorgaans 4 maanden voordat je er daadwerkelijk wilt staan reserveren.

Kleine Reizigers | Campground Lake LouiseOmdat wij onze route al wisten en ik ervan hou om daar gewoon te genieten en niet op een dag nog hoef na te denken van waar we heen gaan en waar we kunnen staan, hebben wij de meeste van onze campings al direct gereserveerd. Onze camping in Tofino zelfs al 8 maanden van tevoren, zo wist ik tenminste zeker dat wij de plekjes kregen met het mooiste uitzicht. Want ja, als we dan toch alvast campings vastleggen, dan wil ik toch ook echt wel de mooisten. De enige camping die wij nog niet konden reserveren was die van Lake Louise. Sommige campings zijn namelijk in een bepaalde periode alleen op first come first serve basis. Wat dus inhield dat je dat gewoon moest gokken. Spannend, want wij wilden er precies in het eerste weekend van juni heen en dat kon wel eens een druk weekend zijn. Afwachten dan maar.

Welke bezienswaardigheden zijn er allemaal langs de route?

Een onderdeel van de voorpret vind ik toch al wel het uitzoeken van alles wat er langs de route te doen is. Ook omdat ik op basis daarvan nog eens in kon schatten of de route te lang, goed of te kort was. Er waren enkele zaken die we heel graag nog eens wilden zien, Kettle Valley Railway en de Butchart Gardens bijvoorbeeld. En er waren ook een hoop zaken die we vorige keer niet gezien hadden, de watervallen langs de Icefields Parkway of Peyto lake onder andere. Maar zo was er nog een hoop meer ontdekten we via niet alleen prachtige afspeellijsten op youtube (waaronder deze van Destination British Columbia), de bezienswaardigheden kaart van Tioga Tours en de vele mooie groepen op Facebook waaronder deze.

Onderschat vooral die laatste niet. Loop je bijvoorbeeld ergens tegen aan en kun je het antwoordt nergens vinden? Dan zijn juiste deze Facebook groepen een uitkomst. Vind je daar in de zoekopdracht namelijk alsnog niet je antwoord, dan zijn er genoeg Canada liefhebbers en ook een heel hoop met kinderen die daar je snel van een antwoord voorzien. Ze denken daarbij ook graag met je mee, dus volop inspiratie en voorpret ook via die weg.

NIeuwsgierig naar onze avonturen van vorige keer? Lees ze hier >

 

Officiële documenten, vergeet je ETA visum niet!

Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding die je zeker niet moet vergeten is het aanvragen van jullie ETA-visums via de officiële website. Zonder kom je Canada niet binnen en dat zou zonde zijn. Doe het daarbij vooral alleen via de officiële website. Er bestaan heel veel bureaus die zich aanbieden om dit voor je te kunnen regelen, maar ik lees vaak genoeg verhalen van mensen die daarbij a) heel veel betalen en b) nooit hun visum krijgen. Via de officiële website betaal je slechts 7 Canadese dollars wat nog geen € 5,- is op dit moment, even afhankelijk van je wisselkoers natuurlijk.

Bovendien is het niet lastig om het zelf te doen. Op de website staan ook hulpformulieren met stap voor stap uitleg voor het invullen van het formulier, ook in het Nederlands. Deze kun je dan de hele tijd bij de hand houden, waardoor je precies weet wat je bij iedere stap van het formulier moet invullen. Let daarbij wel op dat je van tevoren geldige paspoorten en een creditcard bij de hand hebt. Zonder die items kun je de aanvraag namelijk nog niet rondmaken.

Niet onbelangrijk, de kinderen voorbereiden

En als laatste van deze blog en in dit geval totaal niet onbelangrijk. Het voorbereiden van de kinderen op een grote reis. Dit keer gingen we namelijk niet alleen met onze zoon, die inmiddels 2 was. Maar ook met onze dochter, die tijdens de reis rond de 9 maanden was. En hoewel de jongste het hoogstwaarschijnlijk allemaal wel prima zou vinden, was (en is) onze oudste toch echt wel een peuterpuber en laat dus dingen wat minder of hem heen komen.

Kleine Reizigers | Kinderen voorbereiden voor het vliegtuig met vliegtuig loopauto Bluey van KLMOm hem voor te bereiden hebben wij vooral veel boekjes met hem gelezen over vakantie en voornamelijk ook het vliegtuig. Helaas is het boek wat wij hadden een oudje en niet meer te krijgen. Deze van de Willewete serie is echter volgens mij een hele goede vervanging. Ook hebben wij sinds onze eerste reis een loopauto in de vorm van een KLM-vliegtuig genaamd Bluey. Helaas voor jullie is deze op dit moment nergens te krijgen, maar misschien dat deze rode versie nog iets voor jullie is? Wij deden daar in ieder geval spelletjes mee waarmee we probeerden duidelijk te maken wat er in de planning stond. Het resultaat? Een fijne interesse in vliegtuigen en geen enkel probleem op Schiphol, in het vliegtuig of op het vliegveld in Vancouver.

Prentenboeken Canada

Helaas heb ik er toen niet goed bij nagedacht dat er misschien ook nog wel prentenboeken waren van Canada. Lekker suf! Na net een rondje gezocht te hebben kwam ik meerdere leuke series tegen, zo is er voor de jongsten de serie Mo’s Daughters Globetrotter met onder andere ‘Maan in Canada’ en ‘Maan in Australië’. Voor de oudere kinderen zie ik ook de reeks ‘Op wereldreis met Ben en Polo’ met inderdaad ook een editie van Canada. Toch maar onthouden voor de volgende keer.

Dit waren in ieder geval onze stappen in de 9 maanden die voorafgingen aan onze tweede droomreis. In onze beleving volop voorpret waar we vele avonden en zondagen aan besteed hebben. Voorpret maakt in mijn beleving zo de reis veel langer! Wat doen jullie aan voorbereiding dingen in de aanloop van jullie reis?

Hi! Ik ben Martine, partner van een ondernemer, moeder van een zoon (2017) en dochter (2018) en doordeweeks werkzaam als marketeer. Mijn hele leven heb ik al veel prachtige plekken op deze wereld gezien en ook met ons gezin blijft nieuwe plekken ontdekken en avonturen beleven een belangrijk aspect voor ons. Naast werk en school doen we dan ook ons best om het meeste uit vakanties en weekenden te halen en delen we graag met jou over onze ervaringen.

Laat je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.