Hoe kindvriendelijk is vliegen met KLM met baby nou eigenlijk? KLM staat al jaren in de top 20 van beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld. Ze waren de nummer 12 van de wereld in 2019 volgens de wereldwijde ranking van luchtvaartmaatschappijen door Airhelp. Met een score van 8,1 voor service doen ze het meer dan goed en verwacht je wel wat als je vliegt met KLM met baby. Maar is het ook daadwerkelijk een luchtvaartmaatschappij waar je mee wil vliegen als je een baby bij je hebt? Wij hebben het tijdens een 9 en 11 uur durende vlucht mogen testen en daarom nu een review van onze ervaring. Nieuwsgierig waarom wij vliegen met KLM met baby absoluut aanraden? Lees dan snel onze review en laat in de reacties vooral ook weten hoe jullie ervaring was.
Hoe werken de Kleine Reizigers reviews?
Om vooraf nog uit te leggen hoe we de Kleine Reizigers review’s aanpakken; er zijn per onderdeel 5 spenen te verdelen. Waarbij 1 speen staat voor een slechte ervaring en 5 spenen voor een hele goede. Met betrekking tot luchtvaartmaatschappijen kijken we naar 4 onderdelen; het proces vooraf (de boeking en de informatie die dan voorhanden is); voor de vlucht (het proces van inchecken en aan boord gaan); de vlucht zelf en na de vlucht. Als afsluiting zal er een gemiddelde spenen score gedeeld worden.
Proces vooraf | boeken & informatie voor vliegen met klm met baby
Dit is aan de ene kant wat lastig te beoordelen aangezien het boeken van de tickets voor deze vluchten via onze reismaatschappij verlopen zijn. Onze ervaring is dan ook mede hierop gebaseerd.
Extra stoel voor kinderen onder de 2
Zoals we in ons eerste reisverslag van onze camperreis met baby door Canada al schreven hebben wij tijdens de voorbereiding een aparte stoel voor onze zoon geboekt. Indien je dit zelf ook wil, dien je daarvoor rechtstreeks contact op te nemen met KLM. Persoonlijk vind ik het jammer dat je niet tijdens je boeking online al aan kan geven dat je een extra stoel voor je baby wil reserveren. Dit maakt het in mijn ogen niet alleen makkelijker voor KLM, maar zo kan je bijvoorbeeld zelf ook checken of dit financieel aantrekkelijk voor jullie is.
Beschikbare informatie
Daarbij was toen wij onze reis aan het voorbereiden waren de informatie op de website van KLM minder voorhanden dan dat het op dit moment is. Dat is dus al stukken verbeterd. Ik had namelijk veel vragen over het meenemen van een autostoel aan boord, of een reiswiegje nou wel of niet tot onze mogelijkheden behoorde, tot hoe ver de kinderwagen mee mocht en of we nou wel of niet zelf babyvoeding mee moesten nemen. Deze vragen heb ik toen via facebook messenger aan het webcare team van KLM gesteld en die verdienen een compliment. Een uitgebreid antwoord, hoe ver ik ook door vroeg werd gegeven met veel plezier. De antwoorden op deze en meer vragen kan je nu op hun informatiepagina over het vliegen met kinderen vinden. Dus dat is helemaal gemakkelijk.
Voor de vlucht | INchecken en boarding bij KLM met baby
Het proces van inchecken en het aan boord gaan is prima geregeld bij KLM. In principe zou je er natuurlijk voor kunnen kiezen om voor de vlucht online in te checken. Dat is zeker ook onze aanrader als je reist met (kleine) kinderen. Maar door een fout met paspoortnummers konden wij dit helaas thuis niet voor elkaar krijgen. Wij waren daardoor genoodzaakt om bij een balie in te checken. Helaas is het dan een kwestie van wachten op je beurt, maar uiteraard proberen ze ook dan om iedereen zo snel mogelijk te helpen.
Bagage inchecken
Er wordt uiteraard duidelijk gevraagd welke bagage je in het ruim wil hebben, wat de bedoeling van de eventuele maxi cosi en kinderwagen is en welke bagage je mee aan boord wil hebben. Deze worden vervolgens voorzien van de juiste labels zodat je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken. De kinderwagen konden wij dan ook meenemen tot aan het vliegtuig. Daar werd hij vervolgens netjes in het ruim gestopt en werd ons nog eens op ons hart gedrukt dat wanneer we weer aan de grond stonden, deze ook bij het vliegtuig klaar zou zijn. Helemaal ideaal dus als je reist met een kleintje die dat nog nodig heeft.
De terugreis was echter de vlucht heel vol, waardoor er bij de balie behoorlijk gepusht werd om meer bagage als ruimbagage te doen in plaats van mee aan boord te nemen. Wij hadden naast de verzorgingstas, alleen een rugtas en een babynestje met een deken voor aan boord bij ons. We konden hierin geen wijzigingen meer maken en hadden ons vooraf verzekerd van het feit dat dit mocht. Daarbij hadden we al in tegenstelling tot de heenreis besloten extra in het ruim te laten opnemen. Helaas was de dame in kwestie het met een simpele ‘nee’ niet mee eens. We snappen best dat in zo’n situatie de vraag gesteld wordt, maar aldoor doordrammen hoeft nou ook weer niet. Dat was het enige minpuntje op dit gebeuren.
Ben je nou nieuwsgierig naar de exacte bagageregels van KLM wanneer je reist met kinderen? Kijk dan gauw op hun eigen website voor de meeste recente informatie. Onder het kopje bagage kan je alle specificaties vinden.
Voorrang met het aan boord gaan
Het aan boord gaan zelf gaat met kinderen heel vlot. Stewardessen vragen wanneer je bij de gate komt om te verzamelen en wanneer het aan boord gaan begint, ben je dan ook samen met andere ouders de eerste die aan boord mogen. Dit is aan de ene kant heel fijn, omdat je gewoon als eersten aan boord bent en alles alvast gereed kan maken. Maar als je kinderen niet zo van het stilzitten zijn, dan is het wel nog lang wachten tot het vliegtuig daadwerkelijk vertrekt. Daarbij, heb je even een maxi cosi en tassen, dan kan het zijn dat andere passagiers even moeten wachten wanneer je alles installeert. Dit kan voor een opstopping in het gangpad zorgen, waar niet iedereen blij van wordt. Misschien is dan als laatsten aan boord gaan, juist wel fijner.
Wil jij weten hoe je goedkoop kan vliegen met kinderen? Dan hebben wij een fijn artikel met 5 tips! Niet alleen met de handigste tool, maar ook de unieke tips. Lees ze hier!
De vlucht zelf | vliegen met klm met baby
Wat hebben wij genoten van de vlucht zelf. Stewardessen waren in ons geval dol op de kinderen en in hun service dan ook gericht op het naar de zin maken van de kinderen. In ons geval werd er dus vaak gevraagd of ze wat voor ons konden betekenen. Werd er uitgebreid gekletst tegen onze kleine man en kreeg hij alle aandacht van ze. De service aan boord was in onze ervaring dus top.
Verzorging
Voor het verschonen heeft KLM in de toiletten aan boord een kleine verschoningstafel. Deze zit boven het toilet en kan je naar beneden klappen wanneer je deze wenst te gebruiken. Hier zit een soort kuil in, waardoor je kleine er niet al te gemakkelijk van af kan rollen. Zeer praktisch dus. Natuurlijk is het wel een beetje krap, maar de mogelijkheid om dit op een fatsoenlijke hoogte makkelijk te doen, is fijn.
eten en drinken
Met het eten aan boord voor (kleine) kinderen hebben wij weinig ervaring. Voor babyvoeding wordt aangeraden om dat zelf mee te nemen. Dit willen ze met alle liefde opwarmen en ze komen netjes vragen of het warm genoeg is of nog warmer moet. Houdt er alleen wel even rekening mee dat het wel even kan duren. We werden daarbij wel van extra drinken en broodjes voorzien tijdens de vlucht, zodat onze zoon ook wat anders te knabbelen had. Kinderen worden dus door KLM absoluut niet vergeten.
Entertainment
Entertainment voor de kids is natuurlijk ook aanwezig. Wij hadden een toestel waarbij alle stoelen een eigen schermpje hadden. Zo konden we dus rustig kinderfilmpjes kijken. KLM heeft daarbij ook een serie waar een kleine vliegtuig, Bluey, de hoofdrol in speelt. Dit zijn korte, hele leuke filmpjes en zeker de moeite waard. Kinderen krijgen daarbij een kleinigheidje. In ons geval een slabber, wat natuurlijk super leuk is.
Daarbij krijgen alle kinderen vanaf 2 jaar op intercontinentale KLM-vluchten een Bluey-speelset met onder andere een memoryspel, boter-kaas-en-eieren, kleurpotloden, sleutelhanger, kaartspel, sticker en bagagelabel. Ook krijgen ze een Bluey-slaapmasker om een dutje te doen. Op Europese vluchten krijgen kinderen een paspoorthoesje en spelletjesboek van Bluey. Een leuk aandenken dus ook voor na die tijd! En wil je alvast jouw kind voorbereiden op de vlucht? Via de website van KLM kan je alvast een Bluey film kijken. Ga daarvoor naar het kopje ‘Entertainment & Eten’.
Na de vlucht | van boord en bagage terug krijgen na vliegen met KLM met baby
In mijn beleving gaat het nadat je aan de grond staat altijd wat rommelig. Iedereen wil altijd zo snel mogelijk van boord en probeert dit dan ook zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Zoals het dan voor het aan boord gaan gaat, met dat je als eerste aan boord mag, zitten hier geen richtlijnen aan. Misschien dat dit ook niet te realiseren valt, maar wil je rustig met je zoon of dochter het vliegtuig verlaten. Blijf dan vooral zitten en wacht totdat de laatsten van boord zijn. Dan kan je tenminste zonder gedrang door het gangpad.
Kan beter
Wat wel fijn nog was geweest, was als de stewardessen voor de landing nog even waren geweest om te vertellen waar we precies de kinderwagen konden vinden en wanneer. De terugreis waren wij wat sneller van boord, maar was onze kinderwagen nog niet voor ons klaar gezet. We wisten eerst ook niet goed waar we die weer konden vinden en hebben dus even halverwege de sluis kunnen staan wachten. Natuurlijk is dat niet de grootste ramp. Maar als ze ons verteld hadden dat we het beste even konden wachten met van boord gaan aangezien het sowieso 10 minuten kan duren voordat de kinderwagen halverwege de sluis klaar staat, wat dat fijner geweest.
Algehele ervaring
Over het algemeen is het ons zeer goed bevallen om met KLM van en naar Canada te vliegen. De service van de medewerkers is uitstekend, met veel oog voor de kinderen. Dit valt eigenlijk in alles te merken. Uiteraard hadden wij wat zaken die we als verbeterpunten konden aandragen. Maar zoals het eerste punt, met betrekking tot de informatie vooraf, blijkt wel dat ze ook op dit gebied ze zich blijven ontwikkelen.
Wanneer je het gemiddelde van het aantal spenen dan ook berekend, kom je uit op 4 spenen wat gelijk staat aan een score van een 8. Een uitstekend cijfer dus, wat wel aangeeft dat ook op het gebied van vliegen met kinderen KLM als hele goede maatschappij uit de bus komt. Wij raden dan KLM ook zeker aan indien je gaat vliegen met je zoon of dochter.
regels klm met baby
Als laatste, aangezien het handig is om alles in één artikel terug te kunnen vinden, zonder heel internet af te hoeven zoeken. Zetten we hierbij nog even de regels en algemene informatie van KLM met baby voor jou op een rijtje:
- De kosten voor het vliegen met KLM met baby hangen af van de bestemming, hier staat dus geen vast bedrag voor. Hoe dan ook geld dat je een babytarief betaald. De opbouw voor het babytarief heeft KLM niet online staan, maar het komt neer op ongeveer 10% van de ticketprijs voor volwassenen. Daarbij komen nog wel aanvullende kosten als toeslagen en belasting, dus houdt rekening met zo’n 10% tot 20% van jouw ticket prijs.
- Is jouw kind zowel op de heen- en als terugreis 0 of 1 jaar? Dan reist jouw kind op jouw schoot mee. Jij mag met maximaal 2 baby’s reizen, maar slechts 1 baby mag op schoot meereizen. Voor jouw andere baby moet je dan dus een stoel bijboeken. Dit kan je regelen door contact op te nemen met het KLM Contactcentrum.
- Reist jouw kind met jou alleen en zonder de andere ouder of verzorger? Vul dan een toestemmingsformulier in en neem deze mee. Wil jij hier meer over weten of het toestemmingsformulier downloaden? Klik dan hier. Heeft jouw kind daarbij een andere achternaam dan jijzelf, wanneer jullie zonder de andere ouder of verzorger reizen? Neem dan jouw trouwboekje of de geboorteakte(s) van jouw kind mee als bewijs.
- Vlieg jij met KLM met baby en moet je medicijnen voor jouw kind mee aan boord? Dan mag dat. Aan boord van KLM-vluchten mag je alle medicijnen voor jou en je gezin meenemen. Zorg er dan wel voor dat de naam van de gebruiker op de medicatie is vermeld. Hebben jouw vloeibare medicijnen een grotere inhoud dan het limiet van 100 ml? Vergeet dan niet om een doktersverklaring mee te nemen.
- Kinderen met een eigen stoel mogen dezelfde hoeveelheid ruim- en handbagage meenemen als een volwassene. Daarbij mag je dan ook een opvouwbare kinderwagen en een kinderzitje meenemen. Reist jouw kind mee op jouw schoot? Dan mag je het volgende meenemen: 1 stuk handbagage met artikelen voor babyverzorging (van maximaal 12 kg en met de maximale afmetingen van 55 x 35 x 25 cm), 1 opvouwbare kinderwagen en 1 kinderzitje.
- Wil jij een kinderwagen mee wanneer je gaat vliegen met KLM met baby? Dan kan je hem in veel gevallen tot de gate meenemen. Denk er alleen wel om dat je deze hebt laten voorzien van een bagagelabel. Opvouwbare kinderwagens (max. 15 x 30 x 100 cm) mag je meenemen als handbagage, als daar ruimte voor is. Als er geen plaats is onder de stoel of in de bagagebak, neemt KLM het zonder extra kosten mee als ruimbagage. Grotere kinderwagens moeten altijd worden ingecheckt als ruimbagage. Bij de gate geeft je dan de kinderwagen af, zodat deze alsnog in het ruim kan worden geladen. De kinderwagen mag voorzien zijn van een beschermhoes, maar mag geen extra bagage bevatten.
- Voor elk kind, ook een kind dat op schoot meereist, mag je gratis 1 auto-kinderzitje meenemen. Als je een stoel voor jouw kind hebt geboekt, kan je het beste jouw eigen auto-kinderzitje meenemen voor in het vliegtuig. Het zitje dient dan wel aan de volgende vereisten te voldoen:
- Het auto-kinderzitje moet tussen de armleuningen van de vliegtuigstoel (42 cm) passen.
- Tijdens het opstijgen en landen mogen de auto-kinderzitjes achterwaarts gericht worden vastgemaakt. Op kruishoogte moeten de auto-kinderzitjes voorwaarts gericht worden geplaatst, zodat de stoel ervoor naar achteren kan worden versteld.
- Het kinderzitje mag geen defecten vertonen en moet zichtbaar zijn voorzien van een keurmerk voor gebruik aan boord van een vliegtuig.
- Voor het gebruik van een (auto)kinderzitje moet u van tevoren reserveren. Neem contact op met het KLM Contactcentrum.
Daarbij kan je ook het auto-kinderzitjes gratis laten inchecken als ruimbagage.
- Wanneer je samen met je gezin reist met KLM, dan krijg je uiterlijk 4 dagen voor vertrek gratis standaardstoelen toegewezen. Ze proberen jullie bij elkaar te plaatsen. Als dat niet mogelijk is, zorgen zij er altijd voor dat elk kind tot en met 11 jaar naast een volwassene van jullie gezin wordt geplaatst. Uiteraard kan je ook van tevoren stoelen voor jullie gezin selecteren.
- Vlieg je intercontinentaal met KLM? Dan kan je een reiswiegje reserveren via ‘Mijn Reis’ portal van KLM of door contact op te nemen met het KLM Contactcentrum. De reiswiegjes zijn geschikt voor baby’s die op de dag van de reis niet groter zijn dan 65 cm en niet meer wegen dan 10 kg. Daarbij, voor de reiswiegjes bij KLM geld op=op, dus als je een reiswiegje voor jouw baby wilt kun je deze het beste zo vroeg mogelijk al reserveren.
- Heb jij een eigen stoel voor jouw kind gereserveerd? Dan mag je ook een Child Aviation Restraint System (CARES) meenemen. Deze moet dan wel aan de volgende eisen voldoen:
- Jouw kind en het CARES-systeem moeten volgens de aanwijzingen van de fabrikant worden vastgemaakt.
- Het CARES-systeem mag geen gebreken vertonen en moet zichtbaar zijn voorzien van een keurmerk voor gebruik in een vliegtuig.
- Voor het gebruik van het CARES-systeem moet van tevoren worden gereserveerd. Neem daarvoor contact op met het KLM Contactcentrum.
- Wil jij een vliegtuigbedje/voetsteunverlenger (bijv. Wick, BedBox, Fly Tot, 1st Class Kid Travel Pillow of Plane Pal) meenemen voor het vliegen met jouw baby? Bij KLM zijn deze artikelen toegestaan zolang ze niet direct aan de stoel worden bevestigd. Vliegtuigbedjes/voetsteunverlengers die worden bevestigd aan de stoel (bijv. Fly LegsUp of FlyeBaby) zijn niet toegestaan. Let op: je mag deze artikelen niet gebruiken tijdens het taxiën, opstijgen en landen, en ze mogen andere passagiers niet belemmeren.
- Voor baby’s raad KLM aan om eigen babyvoeding mee te nemen. De eventuele beperkingen voor het meenemen van vloeistoffen voor je baby gelden niet voor babyvoeding. Vanaf 2 jaar bieden zij kindermaaltijden aan en op intercontinentale KLM-vluchten is slechts een beperkt aantal speciale babymaaltijden beschikbaar. Deze maaltijden zijn gratis en hoef je niet van tevoren te reserveren. Wat ontzettend leuk is, is dat elke baby bij KLM tot 2 jaar gratis Bluey-slabbetje krijgt. Vanaf 2 jaar geeft KLM jouw kind een ander leuk aandenken.
Uiteraard zijn wij wel benieuwd wat jullie ervaring met deze luchtvaartmaatschappij is. Dus zou jij KLM ook een 8 geven voor het reizen met (kleine) kinderen? En wat zijn jullie goede en minder goede ervaringen met hen? Laat het vooral weten in een reactie hieronder! Bedankt!
Ik ga dit najaar voor het eerst vliegen met mijn kindje. Ik twijfel nog over klm. De service klink op zich goed, maar maatschappijen als Emirates en Garuda hebben maar liefst 5 cm extra beenruimte. En aangezien ik nogal lang ben…
Hoi Jenny! Herkenbaar! Ik ben zelf ook lang (1.79) en mag graag wat beenruimte hebben. Wij hadden er voor gekozen om een extra stoel voor onze kleine te doen, wat inhield dat ook wij natuurlijk wat meer ruimte hadden. Dat was inderdaad wel fijn. Dus ik kan mij goed voorstellen dat je dit meeweegt in je keuze voor de juiste luchtvaartmaatschappij. Helaas heb ik geen ervaring met Emirates of Garuda op het gebied van vliegen met kinderen, ben uiteraard benieuwd als je voor hen kiest wat jullie ervaring is! Een hele goede reis alvast! ^ Martine