Zo overleef je een lange autoreis met kinderen | Kleine Reizigers

Onderweg

Zo overleef je een lange autoreis met kinderen

Het is weer die tijd van het jaar waar je aan de ene kant heel blij van wordt, want vakantie. En aan de andere kant zie je er als een berg tegenop, want je moet heen en terug. En tsja, als je een lange autoreis met kinderen naar een vakantieoord in het vooruitzicht hebt, kan dat best een dingetje zijn. Want hoe ga je ervoor zorgen dat dit zowel voor jullie als voor de kids enigszins leuk blijft?

Met de onderstaande tips proberen we je in ieder geval een heel eind op weg te helpen! En met de zwarte zaterdagen voor de deur, een hittegolf en nog een aantal weken zomervakantie in het vooruitzicht, is dit misschien wel het ideale moment om dit met je te delen. En om je nog van iets extra’s te voorzien, kan je aan het eind een gratis download vinden!

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Tuurlijk, je hebt al ontzettend veel voor te bereiden, maar aangezien deze lange autorit wel een tijdje van jullie reis in beslag neemt, is een goede voorbereiding hiervoor ook geen overbodige luxe.

Routeplanning

Hierbij valt te denken aan het uitzoeken van parkeerplaatsen langs de route die ook ingesteld zijn op kinderen en waar ze dus even lekker hun energie kwijt kunnen. Stoppen is namelijk wel belangrijk! Als regel kan je hier bij aanhouden om 2 uur te rijden en dan een kwartiertje rust. Heb je nou geen idee waar precies kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de snelweg zijn? Collega schrijfsters van ‘KidsErOpUit’ hebben daarvoor al veel voorwerk gedaan. Zo vind je op hun website onder andere kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Franse en Duitse snelweg. Oh en vergeet ook vooral niet een bal in je auto te stoppen!

Ieder kind zijn eigen kaart!

Zijn je kinderen al wat ouder? Dan kan je overwegen om ze hun eigen routekaart te geven. De ANWB heeft sinds deze zomer routekaarten voor kinderen te downloaden in plaats van dat je ze fysiek ophaalt in één van hun winkels. Zo hebben ze een routekaart voor jullie vakantie naar de Alpen, Frankrijk of voor hier in Nederland. Niet alleen kan je zoon of dochter hierop de route zelf uitstippelen, maar staan er ook spelletjes en andere leuke dingen op om ze te vermaken.

Tasje voor onderweg

Tevens is het handig om aparte tasjes klaar te maken die je kinderen in de auto kunnen gebruiken. Geef ze de keuze om hiervoor ook zelf wat te pakken, maar pak daarbij ook wat voor hun in, waar ze nog niet van weten. Op die manier is het uitpakken van de tas ook al een verrassing en een leuk moment zelf!

Inpakken en wegwezen!

Hierboven noemden we al één item die je zeker in de auto moet stoppen voor onderweg, een bal. Stop deze natuurlijk wel op een plaats waar je er makkelijk bij kan, dan kan je er ook onderweg plezier aan beleven. Maar dat is één ding die je niet in de auto kunt gebruiken. Maar wat neem je dan wel mee? Hierbij onze adviezen voor op de inpaklijst en voor in de bovengenoemde auto tasjes.

Eten en drinken

Nog leuker als je dit in een picknickmand stopt samen met een picknickkleed. Instant vakantiestemming voor iedereen, al stop je op de eerste de beste parkeerplaats bij jullie om de hoek.

Vakantiehits voor kids: De meest leuke muziek voor onderweg | Kleine Reizigers

Speelgoed

Misschien dat de papa des huizes niet zo blij wordt van deze items maar waarschijnlijk is hij ook blij met geen ruziënde kinderen op de achterbank dan complete chaos. Leuke dingen om mee te nemen aan speelgoed zijn bijvoorbeeld met water afwasbare raamstiften, raamstickers of een mini spel zoals deze ‘Wie ben ik’ reiseditie.

Boeken

Voor jong en oud zijn er genoeg leuke boeken te vinden voor onderweg. Wat dacht je van dit vrolijke boek om lekker voor te lezen tijdens de rit? Of een vakantiedoeboek waar je kids uren en uren zoet mee kunnen zijn? Zijn daarbij je kinderen lid van de bibliotheek? Laat ze dan vooral net voordat jullie weggaan nog een stapeltje boeken ophalen die ze voor de reis bewaren!

Tablet

Niet iedereen is fan van het gebruik van tablets voor kinderen maar als er gekozen moet worden tussen schreeuwende kinderen onderweg of een fijne rit? Juist… De tablet biedt daarbij veel ruimte voor het meenemen van spelletjes, boeken en filmpjes waar je in de kofferbak natuurlijk niet te veel plaats voor hebt. Daarbij zijn er heel veel apps die ook zonder WiFi te gebruiken zijn, zoals Bobo spelen (IOS en Android), Buurman en Buurman – A je to (IOS en Android) of de NPO Zappelin app (IOS en Android). Denk er alleen wel even om dat je deze installeert voordat je vertrekt!

Muziek

Want wie wordt er niet vrolijk van een beetje auto karaoke of swingen op de achterbank? En als je nou op zoek bent naar een kant en klare afspeellijst met wat variatie in hits, check dan vooral dit artikel! Kleine Reizigers zit sinds kort ook op Spotify en heeft meerdere lijsten met vakantiehits voor kids. Zo heb je de meest leuke muziek voor onderweg direct bij de hand!

Eerste hulp bij pech of ziekte onderweg!

Je zal het maar hebben. Ben je net goed en wel onderweg, begint er een rood lampje te branden, krijg je een lekke band of hoor je vanaf de achterbank ‘mama, ik voel mij niet zo lekker’. Om de stress daarvan wat te voorkomen, hierbij nog een aantal tips om daar mee om te gaan.

Bij pech

Er wordt altijd geadviseerd om de auto ergens veilig weg te zetten en vervolgens plaats te nemen achter de vangrail. In de auto blijven met deze temperaturen is hoe dan ook niet raadzaam. Sowieso zal het voor de kinderen ook spannend zijn wat er op dat moment gebeurt. Vertel ze dan ook vooral wat er aan de hand is, wat jullie nu gaan doen en hoe zij daarbij kunnen helpen. Leg ze bijvoorbeeld uit waarom het nu belangrijk is om achter de vangrail te gaan staan. Gelijk een veiligheidsles voor onderweg. Wil je ze daarbij goed zichtbaar hebben? Vergeet dan vooral niet een veiligheidshesjes voor je kinderen mee te nemen.

Bij wagenziekte

Soms ben je dit voor en kan je je hierop instellen omdat je weet dat je zoon of dochter hier vaker last van heeft. Andere keren komt het onverwachts. Is dit laatste het geval? Wees dan in ieder geval opgelucht als je aan de voorbereiding hebt gedacht. Denk daarbij aan het meenemen van wat plastic tasjes om eventuele overgeefsel op te vangen. En een voor het grijpen tasje met schone kleren, handdoek en washandje. Op de eerste de beste parkeerplaats met toilet kan je dan niet alleen de auto even ontdoen van de achterblijfsels, maar ook jezelf en je kind even opfrissen.

Heeft je kind hier vaker last van? Kijk dan eens naar manieren om het enigszins te voorkomen of te vergemakkelijken. Denk hierbij aan verschillende vormen van afleiding (koptelefoon met eigen muziek was mijn eigen redding); eet niet te veel of in ieder geval iets lichts of las even vaker een stop in. Frisse lucht doet vaak wonderen. Helpen dit soort zaken doorgaans niet? Win dan eens advies in bij je huisarts of apotheek over eventuele medicijnen.

Autobingo | Gratis download | Kleine ReizigersGratis download – Autobingo

Spelletjes zijn leuk, ook voor onderweg. En als je al 10 keer ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ hebt gespeeld, dan is afwisseling wel fijn. Om daarin te voorzien, hebben we hier voor jou een Kleine Reizigers Autobingo. Print deze voor het hele gezin uit, neem wat pennen en potloden mee en lekker afstrepen maar!

Heb jij de Kleine Reizigers autobingo onderweg gespeeld? Uiteraard zien we daar graag een foto van. Tag ons dan ook vooral via Facebook of Instagram of gebruik #KleineReizigers. Goede reis!

Hopelijk helpen deze bovenstaande tips jullie om op een fijne manier een lange autoreis met kinderen te maken. Heb jij nog tips die in dit lijstje ontbreken? Dan horen we die uiteraard graag!

Kleine Reizigers Webshop | De winkel voor reislustige ouders

Hi! Ik ben Martine, partner van een ondernemer, moeder van een zoon (2017) en dochter (2018) en doordeweeks werkzaam als marketeer. Mijn hele leven heb ik al veel prachtige plekken op deze wereld gezien en ook met ons gezin blijft nieuwe plekken ontdekken en avonturen beleven een belangrijk aspect voor ons. Naast werk en school doen we dan ook ons best om het meeste uit vakanties en weekenden te halen en delen we graag met jou over onze ervaringen.

Laat je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.