Met een camper op pad is toch een bijzondere vorm van kamperen. Sommige dingen zijn en gaan net als bij een caravan of tent, maar er zijn ook van die zaken die je toch net even moet weten. Ongeacht of je met of zonder kinderen op reis gaat. Om je goed op weg te helpen en te zorgen dat je fijne reis gaat hebben, heb ik hier een vijftal camper tips and tricks om je op weg te helpen.
Een camper is geen auto.
Herinnering; ik vergeet het gezicht van mijn schoonzusje niet meer na het zien van de camper waarmee ook zij straks gaan reizen. Haar reactie tegen haar vriend ‘whoh, zie je het echt zitten om daar mee te rijden?’. En precies daar draait deze eerste handige camper tip om. Want hoe simpel het idee ook lijkt, rijden in een camper is toch anders (en om eerlijk te bekennen durf ik het daarom ook niet en is dit vooral een tip met dank aan mijn vriend).
Campers zijn groter, zwaarder, nemen een grotere bocht en zijn over het algemeen vele malen langer dan een personenauto. Houdt dit dan ook vooral in je achterhoofd! En onthoudt ook vooral de maten van je camper. Plak desnoods een post it met de afmetingen op het dashboard. Je wil dit namelijk niet zijn vergeten wanneer je een lage tunnel nadert of met een veerboot over gaat. En twijfel je toch of het wel gaat passen? Laat dan iemand uitstappen om je te begeleiden en wees voorzichtig!
Ook in een camper blijf je opruimen!
Tweede herinnering; de afwasborstel die vanuit de afwasbak door de camper heen vloog bij de eerste echte bocht. Wij hadden niet gedacht dat we ook die moesten opruimen. Maar niets was dus minder waar. Zo zie je maar opruimen is van belang. Losliggende spullen waarvan je het niet verwachten verschuiven zo met het nemen van een bocht of even remmen voor een stoplicht. Niet heel fijn en vooral geen rustige rit als het wel gebeurt.
Wat je het beste kan doen is om alles in de kastjes te stoppen op het moment dat je gaat rijden en te controleren of alle kastjes dicht zitten. Vergeet daarbij ook niet de afdekplaat van het gasfornuis naar beneden te doen. Schrikken dat je doet als die neerkomt tijdens het rijden. En hoor je alsnog de borden en bekers achter de deurtjes glijden? Ik raad je dan vooral aan om anti slip matjes te kopen. Leg dit in de kastjes en je spullen kunnen ook tijdens het rijden geen kant op.
waar je om moet denken wanneer je een camper huurt met kinderen? Lees hier 5 tips! >
Vergeet ook vooral deze praktische spullen niet!
Aangezien de camper je huis is tijdens de reis zijn er ook gewoon ‘klusjes’ die je moet doen. Bijvoorbeeld het stroom aansluiten op de camping (dus heb je wel een stroomkabel bij je camper?), schoonmaken (een dagelijkse bezem door het vertrek kan al een hoop helpen) en de toilet legen (plastic handschoentjes zijn dan ook zeker iets voor op de inpaklijst). Ook een waslijn met wasknijpers zijn wel handige items om mee te nemen tijdens je reis. Zo kan je altijd en overal even gemakkelijk een wasje doen, zodat jullie nooit zonder schone onderbroeken en rompers komen te zitten.
Huur je nou een camper, misschien wel net als ons in Canada, dan is een bezem of stroomkabel meenemen natuurlijk niet echt een optie. Over het algemeen zitten veel zaken al bij je huurprijs in. Dit kan je van te voren bij je camperverhuurder wel checken. Mocht je toch wat missen? Vaak kan je het dan wel kopen in de eerste de beste supermarkt die je tegenkomt, dus helemaal zonder hoef je niet te zitten.
Waar zijn de sleutels?
Daar sta je dan. Ver van huis. Jij buiten. En je sleutels van je camper binnen. Niet handig. Tuurlijk kan het gebeuren dat je ze bijna vergeet, maar hopelijk voor jou vergeet je ze niet echt. Want een raam ingooien om maar weer in je camper te komen is niet de meest fijne vakantieherinnering.
Daarom, leer jezelf aan om altijd de deuren van de camper op slot te doen met je sleutel. Zo weet je tenminste zeker dat je ze bij je hebt. Daarbij is een reservesleutel meenemen en op een plek leggen waar je altijd bij kan ook een goed idee. Een goed plekje vinden vraag misschien om wat creativiteit, maar dat liever dan niet naar binnen kunnen. Leuke anekdote (tenminste nu dan); onze oudste (toen net 2) sloot zich in Canada eens op in de camper. Ikzelf was met onze jongste naar de wasmachines en mijn vriend stond buiten een pakje kaarten van onze familie uit de andere camper aan te pakken. En geen sleutel natuurlijk. Hoe het afliep? We konden onze oudste zo ver krijgen om het slot van de bestuurders stoel te halen. Gelukkig maar…
Waar ga je overnachten?
De nacht doorbrengen met een camper kan op vele plekken. In het ene land mag je lekker wild kamperen, in andere landen mag het weer niet. Daarbij zijn er veel verschillende soorten campings en camperplaatsen. In Canada bijvoorbeeld heb je bijvoorbeeld ook campings in de nationale parken. Maar deze campings hebben vaak geen voorzieningen als een dump station (voor je vuile en schone water).
Wil je dus een beetje relaxt overnachten? Dan is het verdiepen in wat voor soort camperplaatsen er in een land zijn wel een goede voorbereiding. Houdt daarbij er inderdaad wel rekening mee dat je om de paar dagen een servicepunt nodig hebt waar je in ieder geval je vuile water kan lozen, schoon water kan tanken en op stroom kan staan. Campercontact heeft bijvoorbeeld een app voor zowel android als ios waarin circa 30.000 camperlocaties staan, inclusief foto’s en reviews. Ben je voor Amerika en/of Canada naar camperplaatsen op zoek? Dan raad ik je de campingplanner van Tioga Tours aan.
Ik hoop dat ik je met deze camper basics je camper vakantie goed kan laten beginnen. De belangrijkste tip hoe dan ook is gewoon om vooral te genieten. Kamperen is vrijheid en ook een beetje creatief zijn. Dus geen probleem zo groot of er is geen oplossing voor. Wat is jouw ultieme camper tip nog?