Laat ik dit voorop stellen, kamperen is voor veel mensen toch een beetje op de bonnefooi er op uittrekken. Lang leve de vrijheid, het gemak van je eigen ‘huisje’ steeds bij je te hebben en gaan waar je gaan wil. Absoluut ook onze ervaring. Maar met kinderen ben je toch aan een soort van plan overgeleverd. Want je gaat toch ook niet deur uit zonder luiers (wanneer je nog een baby hebt)? Precies.
Daarbij, veel mensen zijn al bezig met het plannen van hun vakanties voor 2019. Mochten jullie nou bedacht hebben om eens een camper met het gezin te huren en om te voorkomen dat jullie straks denken van ‘had ik dit maar eerder bedacht’ heb ik nu een lijstje met 5 zaken waar je over na kan gaan denken wanneer je een camper huurt met kinderen. Dus laat het jullie vooral helpen om straks een super vakantie te hebben.
Route
Allereerst, nee je hoeft niet alles te plannen. Persoonlijk stippel ik de route inclusief campings en dergelijk al wel graag uit. Dan hoef ik dat tijdens de vakantie niet meer te doen. Maar je kan natuurlijk ook wat aan het lot over laten. Waar het om gaat is dat meeste kinderen niet uren kunnen stilzitten, maar met een camper trek je toch vaak rond en dat houdt rijden in.
Realistisch zijn
In Canada kwamen wij erachter dat het aantal kilometers dat redelijkerwijs te doen was, rond de 300 kilometer was. Zo konden we onderweg vaak genoeg stoppen om de kleine man te laten bewegen en ondertussen ook nog wat zien en doen. Laat ik je daarbij vooral ook vertellen dat voor die rondreis mijn vriend nog zei dat wel zo’n 700, 800 kilometer op een dag konden doen. Hij zat er dus aardig naast.
Kortom, denk er van te voren goed over na hoeveel uur op een dag wil rijden, wat er onderweg te doen is, hoe vaak je zoon of dochter even bewegen moet en hoeveel kilometers dat dan oplevert. Zo ben je een beetje voorbereid op welke bestemming realistisch is in de tijd die je hebt.
Slapen
Een camper geeft je de ruimte maar heeft zelf maar beperkte ruimte. Het is als een mini huis op wielen waarin je alles in één ruimte doet. En alle meubels hebben al een plek. Handig natuurlijk. Maar wat betreft het slapen, zijn er een tweetal zaken waar je even aan moet denken.
Alles in één
Allereerst, jullie bed tijden zijn natuurlijk niet gelijk. Terwijl je kroost al naar dromenland vertrekt, zullen jij en je partner nog een drankje willen doen. Willen kletsen over jullie avontuur of een spelletje willen spelen. En jazeker kan dat. Je doet het alleen in dezelfde ruimte als dat je zoon of dochter slaapt. Maar ga je hier niet te druk om maken. Kinderen slapen thuis vaak ook niet in totale stilte, dus door een beetje geluid slapen ze vast heen. En anders, het is vakantie, dus laat het los en wie weet slapen ze overdag tijdens het rijden nog even of las een familie siësta in.
Veilig slapen
Ten tweede, wie slaapt waar en is dat veilig genoeg voor hem of haar. Kleine kinderen slapen thuis vaak niet voor niets in een ledikantje. Dan kunnen ze rustig omdraaien zonder zich te bezeren. In een camper kan je alleen vaak geen ledikantje kwijt en die zit er ook niet in. Slaapplekken zijn er gelukkig wel, maar voor kleine kinderen moet je daar misschien nog wel een aanpassing aan doen zodat jullie allemaal een goede nachtrust kunnen hebben. Wil je weten welke opties je dan hebt? Lees dan vooral dit artikel over slaap opties voor kinderen in onder andere campers.
Rijden
De charme van een vakantie met een camper is toch wel de vrijheid die je hebt om rond te trekken. Maar hoe is het gesteld met het veilig vervoeren van je kinderen in de camper? Zitten er voldoende gordels in, kunnen de eventuele autostoeltjes goed bevestigd worden en is daar voldoende plek voor? Allemaal zaken waar je toch wel even over na moet denken.
Autostoel
Laat ik daarbij vermelden dat sommige camper verhuurders ook autostoeltjes verhuren. Misschien dat het handig is om daar naar te informeren zodat je daarbij ook niet zelf met autostoeltjes hoeft te slepen. Scheelt dan weer bagage. Mocht je nou sowieso geen autostoeltje mee willen nemen, maar wel één nodig hebben en de verhuurder heeft er geen? Dan kan de lokale supermarkt misschien wel een goede optie bieden. Check dit alleen wel van te voren even, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
een lange autoreis met kinderen overleven?
Met deze tips komt dat goed! lees meer >
Spelen
Kinderen spelen. En misschien heeft jouw kind niet zoveel nodig om zijn/haar fantasiewereld tot leven te laten komen. Dat scheelt. Want niet alles waar thuis mee gespeeld wordt kan mee of mee gespeeld worden. Daarbij zullen jullie natuurlijk onderweg zijn, waardoor ook niet alle soorten speelgoed geschikt zijn om onderweg te gebruiken.
Wat neem je mee?
Zijn je kinderen al wat ouder? Dan is het leuk als ze zelf hun speelgoed uitzoeken wat ze mee kunnen nemen op reis. Zo hebben zij hun favorieten bij zich en delen ze mee in de voorpret van het op reis gaan. Laat ze dan vooral wat inpakken waar ze onderweg mee kunnen spelen, een item waar ze op de camping binnen mee kunnen spelen en een item waar ze buiten op de camping mee kunnen spelen. Neem daarbij nog wat spelletjes, boeken en indien je daar voorstander van bent een tablet mee en je zoon of dochter zal zich wel vermaken.
Verrassing
Laatste tip, het is misschien nog een idee om een nieuw stuk speelgoed mee te nemen. Pak het leuk in en laat ze dat als verrassing uitpakken tijdens jullie reis. Wanneer je maar wil. Zo hebben ze ook iets nieuws om te ontdekken.
Ruimte
Dit laatste punt zit eigenlijk door veel van voorgaande punten al heen verweven. Want een camper heeft beperkte ruimte. Beperkte ruimte om te bewegen, te zijn of om op te bergen. Natuurlijk denk je hier al over na bij het inpakken maar heb je, net als wij tijdens onze eerste vakantie met onze zoon, een baby, dan heeft dit ruimte beperkend voertuig nog een paar aandachtspunten.
Ruimte voor de kinderwagen
Zo moet je erover nadenken of je dan wel je geliefde kinderwagen meeneemt of toch gaat voor een buggy of draagzak? Want waar laat je de kinderwagen onderweg? Wij konden onze Stokke Trailz in een bagage vak onderin de camper kwijt, maar was deze er niet geweest dan had deze misschien wel op één van de bedden moeten liggen.
Ruimte om te spelen
En waar gaat je baby spelen als jullie op de camping zijn? Onze zoon begon met sneller rollen en achteruit kruipen tijdens onze reis, dus was de vloer van de camper met een fleece deken uiteindelijk zijn speelplek. Op sommige momenten niet heel handig (lees tijdens het koken bijvoorbeeld) maar een betere optie was er ook niet.
Dit zijn dus een vijftal punten waar je bij het huren van een camper als ouders zijnde even aan kunt gaan denken. Even. Niet eindeloos. En denken. Niet zorgen maken. Want waar het vooral om gaat is genieten. Want hoe fijn het ook is dat je op bepaalde situaties voorbereid bent. Kamperen is avontuur en met een beetje flexibiliteit, creativiteit en een ontspannen houding komen jullie er ook wel. En ontspannen ouders, zorgen voor ontspannen kinderen en dat is natuurlijk een goed recept voor een fijne vakantie. Heb jij nog tips waar andere ouders om moeten denken bij het huren van een camper? Of ben je meer van het zal allemaal wel loslopen?